Vse o pimentu

Vse o pimentu

Piment je zanimiva začimba, ker nima tipičnega okusa, ampak ima okus kot kombinacija različnih začimb. Ima note nageljnove žbice, muškatnega oreščka, popra in cimeta, a vse hkrati!

Kaj je piment?

Posušene jagode zimzelenega grma, imenovanega Pimenta dioica, se imenujejo piment. Spada v družino mirt. Grm izvira iz Jamajke in je znan tudi kot jamajški poper in piment. Uporablja se med drugim v karibskih, bližnjevzhodnih in latinskoameriških kuhinjah.

Najboljša piment paprika še danes prihaja z Jamajke in ima vonj po nageljnovih žbicah. Gvatemala, Honduras in Mehika tudi pridelujejo piment, vendar imajo njihove sorte bolj aromo po rumu in veljajo za slabše od jamajške pimente.

Piment se običajno uporablja pri peki, kuhanju, aromatiziranju mesa in celo v čajih. Posebej priljubljen je v karibski kuhinji in je glavna sestavina začimb za jerky (posušena govedina). Piment, ki se običajno uporablja v Veliki Britaniji, je ena najpomembnejših začimb v bližnjevzhodni kuhinji.

Cel ali zmlet?

Piment lahko uporabimo tako celega kot zmletega. Mlet piment je bolj intenziven, vendar hitro izgubi svoj okus. Cele piment jagode se včasih uporabljajo v enolončnicah in juhah, pa tudi za vlaganje in konzerviranje. Mlet piment pa je bolj primerna za sladice.

Pravilno shranjevanje

Piment hranite v nepredušni posodi, stran od neposredne sončne svetlobe, da ostane svež in pripravljen za uporabo. Celi piment lahko ob pravilnem shranjevanju leta ohrani svoj okus, medtem ko mleti piment hitro izgubi živahno svežo aromo.

Zdravstvene koristi

Piment ni le okusna in vsestranska začimba v kuhinji, je tudi zelo zdrav. Vsebuje vitamine, minerale in je bogat z antioksidanti. Številne spojine, ki jih najdemo v pimentu, se preučujejo kot potencialna sredstva za zdravljenje vnetja, slabosti in celo raka. Tukaj je nekaj od številnih zdravstvenih koristi pimenta:

 • Zmanjša vnetje
  Vnetje ima lahko številne negativne dolgoročne posledice, še posebej, ko gre za kronična mikro vnetja v telesu. Prav tako lahko poslabša poškodbe ali okužbe. Številne sestavine v pimentu lahko preprečijo vnetje.
 • Zdravi slabost
  Evgenol, spojina, ki daje pimentu značilen okus, se včasih uporablja za zdravljenje slabosti.
 • Preprečevanje okužb
  Piment vsebuje veliko spojin, ki lahko pomagajo preprečiti bakterijske okužbe. V nekaterih študijah so sestavine pimenta pokazale tudi antiseptične in protiglivične lastnosti.
 • Lajšanje bolečin
  Piment vsebuje veliko evgenola, ki je tudi sestavina zdravil za zobobol brez recepta. Študije so pokazale, da se lahko evgenol uporablja kot lokalni anestetik.
 • Upočasnjuje rast rakavih celic?
  Piment ima visoko vsebnost aromatičnih spojin, imenovanih fenoli. Številne fenole preučujejo kot sredstva proti raku in nekatere od teh spojin naj bi upočasnile rast rakavih celic. Trenutno potekajo različne študije, da bi ugotovili, ali je temu res tako. Rezultatov še ni.

Kot lahko vidite, piment ni uporaben le v kuhinji, ampak ima tudi številne koristi za zdravje, če ga redno uživate. Tukaj boste našli našo ponudbo pimenta.