Ideja za recept: modri kruh v italijanskem slogu

Ideja za recept: modri kruh v italijanskem slogu

Vsakdo, ki ima zelenjavni vrt ali uživa v vrtnarstvu, ve, da imajo rastline graha pogosto čudovite cvetove. To velja tudi za rastlino Clitoria ternatea, angleško znano tudi kot Asian pigeonwings, bluebellvine, blue pea, butterfly pea ... Kot že ime pove, imajo cvetovi te rastline čudovito temno modro barvo z belimi podtoni, zaradi česar se ta vrsta pogosto uporablja kot okrasna rastlina. Botanično ime je Clitoria ternatea in izvira iz vzhodne Indonezije, kjer je znana pod imenom "Bunga telang". Cvetovi te plezalke so užitni in se uporabljajo na različne načine.

Uporaba v kuhinji

Obstaja veliko načinov za uporabo cvetov te rastline v kuhinji. Najbolj znan je zeliščni čaj ali tako imenovani Anchan, razširjen na Tajskem in v Vietnamu. Okus čaja te rastline je precej nevtralen, z rahlo sladko noto. Njegova barva je svetlo modra (dlje, ko ga pustimo, da se infundira, temnejša in intenzivnejša bo barva) in ima zelo posebno značilnost: z dodajanjem kisline, kot je limonin sok, se tekočina takoj spremeni iz modre barve do vijolične ali rožnate glede na intenzivnost začetne barve. Zahvaljujoč lepi barvi se rastlina zlahka uporablja kot naravno barvilo za različne recepte. Domišljiji lahko pustite prosto pot!

Tukaj je nekaj idej:

 • Modro mleko: 15 g cvetov pustite 30 minut v litru toplega mleka.
 • Modri liker za koktajle: pustite cvetove približno pol ure, da se namakajo v alkoholu za hrano (vodka ali beli rum).
 • Modri riž: Rafinirana tajska jed, ki jo pripravimo s kuhanjem jasminovega riža z infuzijo cvetov te rastline.
 • Kreme in glazura za sladice: cvetovi rastline (v teh primerih je boljša različica v prahu) lahko uporabite kot naravno barvilo za glazuro, kreme, cheesecakes, pudinge in številne druge recepte.
 • Pecivo in pekovski izdelki: iz poparka te rastline lahko pripravite kruh, pa tudi druge sladice, kot so torte ali brioš.

Recept za modri kruh

Uporabite lahko kateri koli recept za kruh (s suhim pivskim kvasom ali svežim, z mlekom ali brez ...) in ga pripravite ročno, v kuhinjskem robotu ali mešalniku. Če želite, da je kruh popolnoma moder, preprosto zamenjajte količino vode v receptu z enako količino napitka rastline Clitoria ternatea. Če želite ustvariti dvobarvni učinek, razdelite vse količine na dva dela in naredite dve ločeni testi, eno "navadno" (belo) in eno z modrim poparkom (modro).

Najprej morate pripraviti potrebno količino poparka in pustiti, da se ohladi, da ga kasneje uporabite v testu. Bolje je pustiti, da se dolgo infundira, da dobi intenzivno modro barvo, saj v vsakem primeru barva med kuhanjem oz. pečenjem ponavadi zbledi.

Sestavine za model cca 25x10x10 cm

 • 500 g moke 00 = 250 g + 250 g za obe testi
 • 200 g vode = 100 g vode + 100 g poparka Clitoria ternatea
 • 50 g mleka = 25 g za vsako testo
 • 50 g koruznega olja (ali drugega rastlinskega olja) = 25 g za vsako testo
 • 1/2 kocke pivskega kvasa = 1/4 kocke za vsako testo
 • ščepec sladkorja
 • 14 g drobne soli = približno 7 g za vsako testo

Metoda:

 1. Zmešajte vodo in mleko ter ju pustite, da se na kratko ohladita v loncu ali mikrovalovni pečici. Temperatura mora biti približno 37 °C. V njem raztopite kvas s ščepcem sladkorja in pustite stati približno 5 minut.
 2. Dodajte olje, nato pa najprej v skledi in nato na delovni površini zmešajte z moko in soljo. Če želite, lahko uporabite kuhinjski robot ali mešalnik.
 3. Za modro testo uporabite enak postopek, vendar namesto vode uporabite poparek iz cvetov.
 4. Testo dajte v dve ločeni posodi, pokrijte s folijo za živila in ga pustite v izklopljeni pečici vzhajati uro in pol.
 5. Testo razvaljajte v pravokotno ploščo, visoko približno 2 cm. Modro testo položite na belo testo. Zvijte daljšo stran in položite v z maslom ali maščobo namazan pekač za torte. Pustite, da ponovno vzhaja uro in pol.
 6. V statični pečici, ogreti na 180 °C, pecite približno 30 minut.
 7. Počakajte, da se malo ohladi, preden ga odstranite, nato pa pustite, da se popolnoma ohladi na rešetki.

Ko režete kruh, boste na vsaki rezini videli spektakularen dvobarvni učinek!

Članek in recept je pripravila Paola, članica ekipe Piccantino iz Italije. Hvala, Paola!