Žar pozimi!

Med ljubitelji žara se širi nov trend! Z nekaj priprave, lahko tudi pozimi uživate v peki na žaru. 

Peka na žaru je postana neke vrste umetnost, posebej v poletnih mesecih. Toda, ali ste vedli, da lahko tudi pozimi uživate v dobrotah iz žara? Trend je relativno nov, ampak izredno popularen. Da bo peka na žaru uspešna tudi pozimi, smo pripravili nekaj nasvetov. 

 • Žar
  Žar vsekakor ne sme biti postavljen na snegu ali ledu. Tudi vi ne želite končati z obrazom na žaru! Pred uporabo iz žara odstranite morebiten led in sneg, sicer se ne bo zagrel. Na voljo imate dve možnosti: ali pečete na žaru zunaj in jeste v zaprtih prostorih, ali pa tudi jeste zunaj. V drugem primeru nekaj dodatnih virov toplote, morebiti šotor (ali taborni ogenj) vsekakor ne bo škodovalo.
 • Razsvetljava
  V zimskem času se hitro stemni. Pripravite si ustrezno razsvetljavo, da boste tudi zvečer videli. 
 • Oblačila
  Zelo pomembno je, da se ustrezno oblečete. Nosite tesno prilegajoča oblačila. Ohlapna oblačila in šali lahko povzročilo požar, zato bodite previdni! 
  Ne pozabite na zdravje. Čeprav za žarom in po nekaj pivih postane toplo, ne boste verjeli kako hitro se lahko telo ohladi in tudi zboli. Vsem udeležencem naročite, naj s seboj prinesejo topla oblačila.
 • Jedi z žara
  V zimskem času se omejite na hitro pripravljeno hrano. Klobase, zrezki, zelenjava in podobno, je dobra izbira. Razlog je preprost - zaradi nizkih temperatur se podaljša čas peke na žaru. Da bo peka na žaru nekaj posebnega, zraven specite tudi sezonsko zelenjavo kot so buče, pesa in podobno. 
 • Ostale jedi in pijača
  Vroča juha ali kuhano vino sta nepogrešljiva dodatka pri zimski peki na žaru. Vas in vaše goste bosta pogrela od znotraj. Podoben učinek imajo tudi vroče začimbe.
 • Priprava in ohranjanje toplote
  Pri nizkih temperaturah, ni enostavno ustvariti potrebne toplote. Najbolje bo, da brikete položite pod žerjavico. Tako bo topla zdržala v daljšem časovnem obdobju.Prav tako ne pozabite, da boste potrebovali dvakrat več oglja, saj se hladi hitreje. Za visoko temperaturo in dolgotrajno zadrževanje toplote, zaprite pokrov. Odprite pokrov le takrat, ko je potrebno. Prednost pokrova je tudi v tem, da veter ne raznaša pepela na hrano. 
 • Orhranjanje tople hrane
  Najbolje je, da krožnike pogrejete v pečici, sicer se hrana takoj ohladi. Alternativa so žemljice, v katere dajte hrano. Tako bo hrana, še posebej v vetrovnih dneh, ostala topla dlje. 
 • Čiščenje
  Ko se žar nekoliko ohladi, je čas za čiščenje. Maščoba in drugi ostanki hitro zamrznejo in potem jih praktično ni več mogoče odstraniti.