Sabich sendvič v različici s focaccio

Sabich sendvič v različici s focaccio

Slastna vegetarijanska jed

Sabich ali sabih je izraelska ulična hrana, ki se pripravlja tako, da se pitta ali laffa kruh nadeva z ocvrtimi jajčevci, trdo kuhanimi jajci, sesekljano paradižnikovo solato, peteršiljem in omako tahini. Tradicionalno so v sendviču tudi kisle kumarice, koriander, humus, zelje in izraelska omaka amba.
Seveda pa obstaja nešteto različic in ta, ki vam jo bomo predstavili, je pripravljena z italijanskim kruhom focaccia.

SABICH

Za 4-6 oseb, primerno za jed ob kateremkoli času dneva.

Sestavine za celoten recept:

  • sestavine za paradižnikovo solato (recept v nadaljevanju besedila)
    • 10 (ali poljubno količino) češnjevih paradižnikov
    • 1 strok česna
    • 1 pest listov koriandra (priporočeno svežega, v kolikor ni na voljo, lahko uporabite tudi posušeni koriander)
    • 2 žlici olivnega olja
    • 1 čajna žlička limoninega soka
    • morska sol
  • sestavine za ocvrt jajčevec (recept v nadaljevanju)
    • olje oljne ogrščice, za cvrtje
    • 1 velik jajčevec
    • večnamenska moka za posipanje
    • morska sol
  • 5 jajc
  • morska sol
  • sestavine za 1 focaccia kruh (recept v nadaljevanju)
    • 500 g moke (bele gladke moke ali moke za pico)
    • 20 g sladkorja
    • 10 g soli
    • 5 g suhega kvasa
    • 25 ml oljčnega olja
    • 340 ml vode
    • groba morska sol
  • sestavine za 250g tahini omake (recept v nadaljevanju)
    • 1 žlica limoninega soka
    • 1/4 čajne žličke morske soli
    • 180 g tahinija
    • 120ml vode
  • sestavine za 100 g amba omake (recept v nadaljevanju)
    • 60 g vloženega manga
    • 20 ml vode
    • 20 ml olja oljne ogrščice
  • sestavine za 50g zhug začimbe (recept v nadaljevanju)
    • 1 strok česna
    • 7 g listov koriandra
    • 12 g peteršilja
    • 1 paprika kajenskega popra
    • 2 žlici olivnega olja
    • morska sol
  • 1 pest listov koriandra

Navodila za pripravo:

FOCACCIA: (začnite pripravljati dan prej)

Prvi dan:

  1. V skledi zmešajte moko, sladkor, sol in kvas.
  2. Dodajte oljčno olje in vodo ter gnetite ročno ali s paličnim mešalnikom, dokler ne dobite lepljivega testa.
  3. Skledo pokrijte s plastično folijo, dvakrat prebodite z vilicami in pustite testo v hladilniku vzhajati 12-24 ur.

Naslednji dan:

  1. Po 12-24 urah vzhajano testo uporabite za 1 velik hlebec kruha focaccia.
  2. Testo v skledi posujte z moko, nato pa ga obrnite na delovno površino s pomokano stranjo navzdol.
  3. Robove testa prepogibajte do sredine in močno pritiskajte, pri tem pa kroglo testa vedno nekoliko obračajte.
  4. Testo pokrijte in pustite počivati 30 minut na sobni temperaturi.
  5. Segrejte pečico na 230 °C
  6. Pekač za peko namažite z oljčnim oljem. Z naoljenimi rokami previdno raztegnite veliko kepo testa po celotnem pekaču in jo pritisnite na površino. Z razprtimi prsti naredite vdolbine na površini testa in rahlo potresite z grobo morsko soljo.
  7. Pecite, dokler ne dobi zlatorjave barve, približno 10-12 minut.

PARADIŽNIKOVA SOLATA:

  1. Za paradižnikovo solato paradižnik narežite na polovice ali četrtine, česen pa olupite in drobno sesekljajte.
  2. Drobno nasekljajte tudi koriandrove liste (če nimate svežega koriandra, lahko uporabite tudi posušenega).
  3. Česen in koriander skupaj z oljčnim oljem in limoninim sokom zmešajte v skledi in začinite s soljo.
  4. Dodajte narezan paradižnik in premešajte, ter pustite solato, dokler ne boste nared za uporabo.

JAJČEVEC:

  1. V globoki ponvi segrejte zadostno količino olja oljne ogrščice.
  2. Jajčevec olupite in ga po dolžini narežite na 5 mm debele rezine.
  3. Potresite rezine z moko in jih pecite v vročem olju, dokler se ne obarvajo zlato rjavo.
  4. Odstranite z mrežastim cedilom, odcedite na papirnatih brisačah in začinite s soljo.

TAHINI:

  1. V visoki posodi zmešajte limonin sok, sol in vodo.
  2. S paličnim mešalnikom postopoma vmešajte tahini, dokler se vse skupaj dobro ne zmeša, tahini pa postane gladek in kremast.
  3. Če želite bolj tekočo konsistenco, dodajte še več vode.

AMBA:

  1. Vse sestavine zmešajte v mešalniku ali paličnem mešalniku, dokler ne dobite zelo gladke, kremaste omake.

ZHUG:

  1. Česen olupite in zelo drobno sesekljajte.
  2. Koriander in peteršilj zelo drobno sesekljajte.
  3. Papriko kajenskega popra prerežite na pol in odstranite semena, ter jo zelo drobno sesekljajte.
  4. Vse lahko tudi grobo sesekljate in nato grobo zmešate v mešalniku.
  5. Mešanico zmešajte z oljčnim oljem in solite po okusu.

JAJCA:

  1. Jajca kuhajte 6 minut in pol, nato jih olupite, prerežite na pol ali na rezine in posolite.

ZLAGANJE VSEH SESTAVIN V KONČNO JED:

Tako, zdaj so pripravljene vse sestavine, ki jih naložite na focaccio.

  1. Vnaprej pečeno focaccio najprej premažite s tahinijem in ambo.
  2. Nato razporedite rezine jajčevcev, narezana jajca in paradižnikovo solato.
  3. Začinite z zhug začimbo in okrasite še z nekaj lističi koriandra.

Končano jed narežite na poljubno velike kose in postrezite. Dober tek!