Kajenski poper - oster in zdrav

Kajenski poper je znan po svoji ostrini. Veliko ljudi ga zato ceni v kuhinji. Prav tako pa se lahko uporablja tudi kot zdravilo in kot podpora pri hujšanju.

"Wow, je to pekoče!" Kajenski poper ni za tiste s slabim srcem. Obstajajo sorte, ki so tako zelo pekoče, da jih je skoraj nemogoče jesti. Ampak brez panike, obstaja na stotine različnih vrst, tako da lahko vsakdo najde želeno ostrino za svoj okus.

Kajenski poper nima nič opraviti s poprom. Narejen je iz posušenih čilijev, ki se preprosto zmeljejo. Kajenski poper je dobil ime po pristanišču v mestu Cayenne v Francoski Gvajani, od koder izhajajo čiliji z istim imenom. Pogosto pa tudi druge mlete sorte tako poimenujejo.

Zgodovina

Indijanci že tisočletja poznajo čilije in praške pridobljene iz njih. Dokazi o prvem gojenju segajo 7000 let nazaj. Inki so rastlino poimenovali Axi, uporabljali pa so jo za začinjanje jedi in v obliki praška kot zdravilo.

Čili prvotno izvira iz Srednje in Južne Amerike. Vendar pa so španci po odkritju Amerike, rastlino prinesli v Evropo od koder je osvojila ves svet. Danes se goji skoraj povsod. Nekaj pa se ni spremenilo: čiliji se obirajo ročno.

Uporaba

Kajenski poper se uporablja za kuhanje in kot zdravilno sredstvo. V kuhinji se z njim začinjajo jedi vseh vrst. Od mesa, rib, klobas do omak, od katerij najbolj znana je tabasco omaka.

Pekoča ostrina je značilnost čilijev. To je posledica tako imenovanega kapsaicina. Ta snov stimulira toploto in bolečinske receptorje kože in sluznice, kar ima za posledico pekoč občutek, bolečo ostrino in toploto.

To je tudi razlog, zakaj se čili uporablja kot zdravilo. S spodbujanjem receptorjev za toploto in bolečino, se spodbudi obtok. S pomočjo toplote, kot posledice kapsaicina, se sprostijo mišični krči. Prav tako stimulira cirkulacijo in prebavo. Čili uničuje bakterije in deluje analgetično, saj naredi receptorje za bolečino manj občutljive.

Podpora hujšanju

Nedavne študije so pokazale, da kajenski poper pomaga tudi pri izgubi teže. Povišana telesna temperatura, poveča porabo energije v telesu, ki zato kalorije porablja hitreje. Poleg tega, kajenski poper zaradi svojega okusa zavira apetit. Pomembno ga je začutiti v ustih. Velja pa, da več kot ga jemo, manj deluje.