Nepogrešljive začimbe

Obstaja nešteto začimb. Tako kot lahko dragoceno obogatijo jedi, jih z napačno rabo lahko popolnoma uničimo.  V poplavi vseh začimb pa se hitro izgubimo. Se tudi vi sprašujete, katere začimbe v resnici potrebujete? To je odvisno od vašega okusa in kuharskih preferecn. Vendar pa obstaja nekaj začimb, ki nebi smele manjkati v nobeni kuhinji, saj so resnično vsestranske. 

Nekatere začimbe so v resnici bolj vsestranske kot druge. Zato so bolj priročne, saj se prilegajo v skoraj vsako jed in zagotavljajo boljši rezultat v kuhinj.

Pred vami je seznam začimb,  ki izboljšajo okus hrane in so vsestransko uporabne:

 1. poper
 2. čili
 3. paprika
 4. muškatni orešček
 5. koriander
 6. kumina
 7. kardamom
 8. lovorjev list
 9. cimet

Preberite zakaj omenjene začimbe ne smejo manjkati v nobeni kuhinji.

Za ostrino:

 • Poper - absolutna klasika med kuhinjskimi začimbami. Nekoč je bil popoer dražji od zlata in to ne brez razloga. Prilega se praktično v katerokoli jed, ki ji podari nekaj ostrine.  
 • Čilii - je trenutno zelo trendovska začimba. Ostrina, sladkost in tudi oksu čilija je odvisen od sorte, saj se med seboj neprimerljivo razlikujejo. Čili zagotavlja harmonijo in je zelo praktičan začimba, ki se dobro ujame z večino ostalih začim. 

Za boljši okus:

 • Paprika - nepekoč sorodnik čilja s sadno aromo. Paprika je vsestranska in je primerna za meso jedi, juhe, omake, ribe, itd
 • Muškat - oreščkasta aroma muškatnega oreščka obogati naše jedi. Toda pozor: lahko se uporablja le v ustreznih količinah. Obogati okus zelenjave in ​krompirjevih jedi. Dobro se ujame s pimentom in komarčkom. ​
 • Koriander in kumina - v srednji Evropi je uporaba teh začimb nekoliko manj pogosta, vendar pa so osnova številnih začimbnih mešanic kot na primer curryja. Razlog, zakaj smo te začimbi združili je preprost - popolnoma se ujemata drug z drugim. Koriander vsako jed obogati s svojo fino aromo, že majhna količina kumine pa jedem podari globino. 
 • Kardamom - tretja najdražja začimba na svetu vsaki jedi podari svoj značilen okus. Toda bodite previdni: kardamom je zelo intenzivnega okusa, zato zadostuje že v majhnih količinah. 
 • Lovorjev list - začimba, ki se pogosto dodaja v različne jedi. Nepogrešljiv pri jedeh z rižem, omake, golaž in kislo zelje.
 • Cimet - obvezna začimba za vse sladke jedi. Ni čudno, da ga v orientalski kuhinji s pridom uporabljajo tudi pripravi mesnih jedi. Dobro se ujame z jagnjetino, curryjem in musako.

Nasveti za ravnanje z začimbami

 • Začimbe, ki jih potrebujete redkeje, hranite v majhni, nepredušni ambalaži. Kljub ustreznem skladiščenju, se po enem letu običajno razdišijo.  
 • Nikoli ne odpirajte začimb nad vodno paro. Ne shranjujte jih nad štedilnikom. 
 • Najboljši je nakup nemletih začimb. Zmelte začimbe se hitro razdišijo, poleg tega pa veliko začim razvije svoj poln okus šele, ko so sveže zmlete, še posebej to velja za kardamom in muškatni orešček. Možnar in kavni mlinček sta vsekakor dobra investicija.
 • Obstaja pa seveda nekaj izdjem. Cimet in poper tudi z mletjem ne izgubita svoje arome,  prav tako pa svojo ostrino ohrani tudi čili.