Čas buč!

Ko dnevi postanejo krajši in mraz pokaže svoje zobe, nastopi sezona zdravih, aromatičnih in pisanih buč!  

Čista raznolikost

Buče so jesenski sadeži, od katerih poznamo skoraj 850 različnih vrst. Razlikujejo se po okusu, teksturi, obliki in seveda teži.

Prvotno buče izvirajo iz Južne Amerike in so ena izmed najstarejših gojenih rastlin. Danes lahko to vrsto sadežev (botanične so buče tesno povezane s kumarami in melonami), najdemo po vsem svetu.

Neskončno možnosti

Čeprav niso vse vrste buč užitne, ponujajo neskončno možnosti priprave. Buče so primerne za: 

  • pečenje
  • žar
  • izdolbenje in pečenje
  • kuhanje
  • obare
  • pireje
  • juhe 

Dobro se ujamejo tako z mesom in zelenjavo, začimbami in zelišči, primerne pa so tudi za sladice. Buče hitro prevzamejo okus ostalih sestavin, zato se dobro ujamejo praktično z vsem. Obstajajo tudi vrste, ki so užitne surove. 

Najbolj znane sorte

Štiri najbolj znane vrste buč so: 

  • Hokaido buča: klasična buča za juhe. Oranžna buča ima fin, oreščkast okus in čvrsto meso. Ni je potrebno lupiti. 
  • Muškatna buča: ta buča je užitna tudi surova. Ima nežno oreščkast okus. 
  • Maslena buča: buča hruškaste obleke ima mesko, ki enostavno razpade, zato je idealna za juhe in pecivo. Je sladkega in rahlo oreščkastega okusa.
  • Špagetna buča: ime je dobila zaradi svojega mesa, ki pri kuhanju razpade na tanka, dolga vlakna. Buča je bledo rumene barve in prihaja iz Japonske. 

Shranjevanje in značilnosti kakovosti 

Buče se shranjujejo pri temperaturi od 12 do 15 stopinj, če so prave kvalitete, lahko počakajo nekaj mesecev. Uporabite test s trkanjem. Če je zvok nekoliko votel, je to dobro znamenje in je bučka verjetno zrela. Vedno kupite samo buče s stebli, sicer bakterije lahko prodrejo in sadež hitro zgnije. Narezano bučo dobro zavijte in jo shranite v hladilniku za približno 2 dni. Meso lahko tudi preprosto zmrznete. 

Recept Bučna juha

Sestavine za 4 porcije:

  • 6oo g bučnega mesa
  • 1 čebula
  • 3/4 l goveje juhe
  • 1/4 l smetane
  • 2 žlici masla
  • 1 žlica moke
  • 16/01 l laškega rizlinga
  • 2 žlici bučnih semen
  • štajersko bučno olje
  • nekaj maščobe
  • muškatni orešček
  • sol
  • poper

Priprava:

  1. Očistite bučno meso semen in nitk ter jo narežite na majhne kocke. Čebulo narežite na drobno in jo rahlo opecite na maslu. Nato dodajte bučne kocke in dušite nekaj minut. 

  2. Potresite z moko, dobro premešajte in zalijte z belim vinom. Dodajte govejo juho, smetano, začinite s soljo in poprom ter kuhajte približno 30 minut. 

  3. Ko je buča mehka, vse spustite skozi sito ali spasirajte s paličnim mešalnikom. Juho počasi segrejte, začinite jo z muškatnim oreščkom in kuhajte, dokler ni gladka. 

  4. Vmes nežno popražite bučna semena, da spustijo malce maščobe.

  5. Okrasite juho s praženimi bučnimi semeni in dodajte nekaj kapljic bučnega olja.

Dober tek!