Krebuljica - več kot le jušna zelenjava

Krebuljica je kulinarično zelišče finega, nevsiljivega okusa. Njen diskreten okus ojača okus drugim začimbam. Zato je nepogrešljiva v spomladanski kuhinji.   

Okus

Nianse okusa krebuljice, so lahko zelo različne. Njen okus je mešanica janeža, koromača in peteršilja, s sladko noto.

Izvor in značilnosti

Krebuljica izvira iz Kavkaza in Azije. Verjetno so jo v Evropo prinesli Rimljani. Glavna področja, kjer raste danes so ZDA, Francija in Belgija, pa tudi Nemčija. 

Rastlina spada v družino peteršiljev. Poleg kultivirane oblike, poznamo tudi divje rastočo, ki raste na travnikih in gozdovih. Krebuljico je enoletnica in po videzu spominja na peteršilj. Rastlino se pobere, tik preden naredi bele cvetove, takrat je najbolj aromatična. l

V kuhinji

Krebuljica je eno od tako imenovanih ''provansalskih zelišč'' -  najbolj znane francoske začimbne mešanice. Uporabljajo se predvsem listi, vendar pa so uporabna tudi stebla in korenine. Ti imajo čudovito aromo. Krebuljice ne uporabljamo pred kuhanjem. Najbolj je, da jo dodamo tik pred serviranjem, da ne izgubi preveč okusa.  

Krebuljica je odlična v kombinaciji z jedmi, ki imajo nežno aromo. Primerna je za začinjanje perutnine, teletine in ribjih jedi. Odlično pa se prilega tudi jajcem, enolončnicam in omakam. 

Zdravilne lastnosti

Kot večina zelišč ima tudi krebuljica zdravilne lastnosti. Pozitivno deluje na prebavila, jetra in redčki kri. Z njo lahko blažimo prehlade in glavobole. 

Če smo vas navdušili nad uporabo krebuljice, vendar je na svojem vrtu nimate, ste le nekaj klikov stran od elegantno - diskretnega okusa.