Ingver pod povečevalnim steklom

Ingver pod povečevalnim steklom

Zagotovo bo vsakemu vsaj enkrat v življenju postalo slabo. Obstaja več načinov za odpravo te nadloge, dandanes je prva poteza pogosto zanašanje na zdravila brez recepta. Ingver pa je tudi preprost, a močan protistrup proti slabosti. Ali ste vedeli?

Če vam torej slučajno postane malo slabo, vam ni treba nujno teči v lekarno. Morda bo dovolj že izlet v prvi supermarket. Pravzaprav lahko iz te užitne korenine, ki izvira iz Azije in ima nenavadno obliko, pride do številnih drugih koristi. Ingver je res čudovita začimba. Poglejmo si od blizu!

Vsestranski v kuhinji

Ingver se pri kuhanju lahko uporablja na različne načine. Lahko pripravite infuzijo ali jo uporabite za pridobivanje drugih pijač (vključno s pivom!) Ali pa jo celo uporabite za kuhanje, sveže in posušeno. Indijski, azijski in arabski zdravilci že tisočletja verjamejo v zdravilne lastnosti te korenine. Ingver se ni uporabljal le kot hrana, ampak tudi kot zdravilo.

Danes po obsežnih raziskavah vemo, da so številne tradicionalne trditve v zvezi s to začimbo resnične. Pravzaprav ima ingver, pa tudi kurkuma ali kardamom, ki pripadata isti botanični družini, številne lastnosti, ki lahko pomagajo k dobremu počutju našega telesa.

Pozitivni učinki

Ingverjev čaj lahko pomaga pri lajšanju mišičnih bolečin po vadbi. To je posledica protivnetnih lastnosti ingverja. Zato bi bila po naporni vadbi dobra skodelica svežega ingverjevega čaja dobra ideja.

Ker ingver pomaga tudi pri lajšanju bolečin, je lahko koristen pri artritisu, glavobolu in menstrualnih bolečinah.

Tudi pitje infuzije z vrelo vodo in naribanim ingverjem lahko pomaga ublažiti simptome prehlada in gripe. Raziskave kažejo, da ingver na primer zavira rinoviruse, ki pogosto povzročajo prehlad. Medicinski center Univerze v Marylandu navaja, da lahko dodajanje 2 žlic sveže naribane ali sesekljane korenine ingverja v vročo vodo ublaži simptome prehlada in gripe pri odraslih, če jih uživamo dva ali trikrat na dan.

Ingver spodbuja tudi izločanje želodčnih encimov in encimov trebušne slinavke, nekatere študije pa preučujejo njegovo sposobnost zaviranja nekaterih bakterij, na primer salmonele (pogosto povzročajo črevesne težave), in drugih organizmov, škodljivih za telo, na primer trihomonade.

Prijatelj prebavnega sistema

Ta začimba je idealna za pomoč pri prebavi: pomirja črevesje in pomaga preprečevati želodčne bolečine. Ingver je tudi dragocena pomoč pri napihnjenosti. Njegove fenolne spojine so pravzaprav koristne za lajšanje draženja prebavil, zatiranje želodčnih krčev in pomoč pri prehodu hrane in tekočin skozi prebavila s spodbujanjem proizvodnje sline in žolča.

Ingver gre skupaj z vsem

Redno uživanje ingverja ima torej številne prednosti. Če se sprašujete, kako zaužiti več ingverja in ga vključiti v dnevno prehrano, vam ni treba skrbeti: ingver se odlično poda k številnim jedem! Odlično se ujema z ribami in morskimi sadeži, s svinjino, s sadjem, kot so jabolka, pomaranče in melona, pa tudi s sladkarijami. Smoothieju ali sadnemu soku lahko dodate svež ingver ali pa ga preprosto namočite v vreli vodi, da pripravite okusen zeliščni čaj.

Seveda se ingver lahko uporablja tudi posušen, poleg solat in za kuhanje. Obstaja resnično tisoč načinov za vključitev te začimbe v vašo dnevno prehrano. Vse kar morate storiti je, da eksperimentirate in sprostite svojo ustvarjalnost!

Tu lahko najdete našo ponudbo ingverjevih izdelkov.