Recept: curry s špinačo in čičeriko

Recept: curry s špinačo in čičeriko

Curry je verjetno najbolj klasična indijska jed, kar jih obstaja. Obstaja nešteto različic, ki odražajo prehranjevalne navade velike podceline. Seveda obstaja tudi veliko različic vegetarijanskega karija in eno od njih bi vam radi predstavili tukaj:

Sestavine

  • 220 g špinače
  • 130 ml kokosovega mleka
  • 110 g čičerke, posušene
  • 75 g indijskih oreščkov
  • 50 g mletih mandljev
  • 3 stroki česna
  • 1 velika čebula, drobno sesekljana
  • 1 korenček, narezan na kocke
  • 1 kos ingverja, svež (približno 2,5 cm)
  • ½ čajna žlička kurkume
  • ½ žlička kuminovih semen
  • ½ žlička semen koriandra
  • 1 šopek koriandra, sesekljan
  • Sok limete
  • Ghee ali kokosovo olje za cvrtje
  • Grah (količina glede na osebne želje)
  • Sol
  • Riž kot priloga, kuhan
  • Arašidi (po osebnem okusu)

Priprava

  1. Čičeriko namočite čez noč, nato jo pustite, da se duši na štedilniku približno eno uro, dokler ne postane mehka.
  2. V tem času zmeljite semena koriandra.
  3. V ponvi segrejte 2 žlički gheeja ali kokosovega olja, nato dodajte mlete začimbe, ingver, korenje, kuhano čičeriko, česen, kurkumo in čebulo ter vse skupaj dobro popecite.
  4. Zdaj dodajte mandlje in indijske oreščke, nato pa v ponev dodajte vodo, dokler vse sestavine niso pokrite. Dobro premešajte in pustite, da vse vre približno 25 minut, dokler se malo ne zgosti.
  5. Za prilogo skuhajte riž.
  6. Nato dodajte špinačo in grah ter pustite, da se curry duši še pet minut.
  7. Kari začinite s soljo in limetinim sokom ter na koncu dodajte kokosovo mleko in polovico svežega koriandra.
  8. Kari razporedite v globoke krožnike na del kuhanega riža, preostali koriander pa uporabite kot okras.
  9. Uživajte.