4 recepti s testeninami za gurmane

Testenine skuhane v slani vodi, ki jim dodamo omako, italijani tradicionalno poimenujejo "Pastasciutta". Pred vami so štirje klasični italijanski recepti.

''Spaghetti aglio, olio e peperoncino'' - Špageti z olivnim oljem, česnom in feferoni.

Klasični italijanski recept, ki je eden izmed najlažjih in najhitrejših za pripravo. 

Sestavine za 4 osebe:

  • 400g špagetov
  • 100 ml ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 2 pekoča čilija
  • sol
  • sesekljan peteršilj (neobvezno)

Priprava:

  1. Špagete kuhajte v velikem loncu z vrelo slano vodo med 8 in 10 minut oziroma dokler niso kuhani al dente. 
  2. Vmes na drobno nasesekljajte česen in čili. V ponvi segrejte olivno olje na srednji temperaturu, dodajte česen dokler ne postekleni, nato na hitro popražite čili.  
  3. Odstranite česen (ali pa tudi ne, odvisno od vašega okusa) in v ponev dodajte špagete. 
  4. Pred serviranjem potresite s peteršiljem.

''Spaghetti all'Amatriciana​''

Sestavine za 2 porcije:

  • 250g špagetov
  • 150 g pancete (ali slanine)
  • 1 čebula
  • 1 pločevinka paradižnika
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 čili (sušeni)
  • sol
  • poper

Priprava:

  1. Špagete kuhajte v velikem loncu z vrelo slano vodo med 8 in 10 minut oziroma dokler niso kuhani al dente. 
  2. Panceto in čebulo narežite na drobne kocke. V ponvi segrejte 2 žlici oljčnega olja in dodajte narezane sestavine. Na srednje močnem ognju ob stalnem mešanju nežno popražite. 
  3. Dodajte paradižnik in kuhajte 15 minut (pogosto premešajte in ne segrevajte preveč). Začinite omako s sesekljanim čilijem, soljo in poprom.  
  4. Omako odstavite in dodajte peteršilj.
  5. Postrezite s špageti.

Špageti Bolognese

Zanimivost: špageti bolognese niso italijanska pogruntavščina.. V Italiji poznajo ragu alla bolognese, ki je omaka. Izven meja so ljudje omaki začeli dodajati rezance. Ali boste bolognese jedli z rezanci ali bre, je povsem vaša odločitev.  

Sestavine:

  • 300g grobo mletega govejega mesa
  • 300 g olupljenih paradižnikov
  • 150g pancete
  • 50 g korenja
  • 50 g zelene
  • 50 g čebule
  • 1/2 skodelice suhega belega vina
  • 1/2 skodelice polnomastnega mleka
  • zelenjavne juhe
  • oljčno olje
  • sol
  • poper

Priprava:

  1. Čebulo, korenje, zeleno in panceta narežite na majhe kocke in jih prepražite na 3 žlicah oljčenga olja v ponvi. Nato dodate meso in med nenehnim mešanjem pražite, dokler ne porjavi. Dodatje belo vino in počakajte, da tekočina izpari.  
  2. Dodajte paradižnik in malo zelenjavne juhe. Omako pokrito kuhamo približno dve uri, občasno premešamo.
  3. Proti koncu dodajte mleko, ki nekoliko ublažiti kislost paradižnik in začinite s soljo in poprom. Postrezite toplo.

Špageti Carbonara

Sestavine za 4 porcije:

  • 400g špagetov
  • 200 g pancete ali prešane slanine 
  • 200 ml smetane
  • 80 g pecorino sira
  • 4 rumenjaki
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol
  • poper

Priprava:

  1. Špagete kuhajte v velikem loncu z vrelo slano vodo med 8 in 10 minut oziroma dokler niso kuhani al dente. 
  2. Vmes narežite slanino in jo popražite na oljčnem olju. Pustite, da se nekoliko ohladi. V posodo dajte pecorino, rumenjake in smetano. Začinite s soljo in poprom in dobro zmešajte
  3. Odcejene testenine zmešajte s slanino. Ko vsa voda izpari, prelijte z jajčno mešanico in dobro mešajte. Če je presuho, lahko dodate nekaj vode, ki je ostala od kuhanja testenin. 
  4. Postrezite s pecorinom in poprom.

Načinov za špagete carbonara je ogormno. Nekateri namesto slanine uporabljajo šunko, drugi ne uporabljajo stepene smetane, mi pa pravimo, da jih pripravite, tako kot vi želite!