Katera zelišča resnično potrebujem?

Katera zelišča resnično potrebujem?

Po pregledu začimb, ki ne smejo manjkati v nobeni kuhinji se še sprehodimo po seznamu zelišč, ki so prav tako dobrodošla na vašem seznamu.

Prav tako kot obstaja zelo velika izbira zelišč, obstaja tudi veliko okusov - za vsakega malo drugače. Kljub temu v nobeni kuhinji ne sme manjkati vsaj nekaj zelišč, ker enostavno ustrezajo velikemu številu jedi in tako zelišča še dodatno dopolnjujejo oz. obogatijo. Velja pravilo, da se z dodatkom zelišč lahko uporabi tudi manj soli. Recepti so tako bolj polnega okusa in se med seboj razlikujejo. Poleg tega imajo zelišča, predvsem sveža, veliko zdravih sestavin kot so vitamini, mineralne snovi ali eterična olja.

Sveža ali suha?

Preden pa se prepustimo točno določenim zeliščem, poglejmo ali je bolje uživati suha ali sveža zelišča.

Obstaja veliko ljudi, ki prisega na sveža zelišča, ker enostavno obdržijo več arome. Vendar obstaja tudi nekaj zelišč pri katerih je okus bolj intenziven, če so suha.

Dodatna prednost suhih zelišč je, da so obstojnejša. Vedno jih skladiščimo v neprodušnih posodah drugače izgubijo aromo. Alternativa suhim zeliščem so zamrznjena zelišča, ki obdržijo poln okus saj se spravijo takoj po žetvi.

Naš izbor glavnih zelišč:

Bazilika

Bazilika imenovana tudi kraljevsko zelišče ima močno in hkrati prijetno aromo. Uporablja se predvsem v italijanski kuhinji in tako s svojim dovršenim okusom bogati pice, salate, recepte s paradižnikom, paste, ribe in piščanca. Idealno ustreza receptom mediteranske kuhinje.

Pomembno: bazilike ne kuhajte zraven saj se tako porazgubi njena aroma. Prava izbira za kuho naj bo sveža bazilika, kajti pri sušenju (čeprav je skrbno opravljeno) se porazgubi njena aroma. Sveža bazilika je na voljo od junija do septembra.

Šetraj

Najbolje ga je jedem dodati še celega, hrani daje nekoliko pikanten okus. Idealen dodatek za enolončnice in stročnice.

Koper

Sladka aroma kopra, ki je ne moremo primerjati z nobeno drugo odlično harmonira s kumarami, marinadami, omakami predvsem pa ne sme manjkati pri receptih z ribami. Koper dodajamo šele na koncu priprave hrane saj se njegova aroma hitro porazgubi. Najboljša je uporaba svežega zelišča.

Pehtran

Njegova značilna, grenka aroma z rahlo ostro noto se pehtran doda številnim eteričnim oljem. Kot popolni dodatek daje mletemu mesu in jagnjetini prav poseben okus.

Majaron

Ta aromatična grenka začimba se uporablja za mariniranje ali cvrtje mesa in krompirja kot tudi mletega mesa. Začimbe ne kuhajte predolgo, v nasprotnem primeru njen okus izhlapi in majaron postane grenak. Pozor: posušen majaron ima veliko bolj intenziven okus kot svež.

Meta

Zelo vsestransko zelišče (za jedi, koktajle, čaje, ...), ki ima zelo značilen okus. Prinaša svežo noto številnim živilom in se dobro prilega vsem vrstam sladic, mesa in rib.

Origano

Ta rastlina se imenuje tudi divji majaron. Okus je pikanten, rahel okus popra in dobro ustreza italijanski kuhinji predvsem kot so pica, školjke, ribe, testenine, juhe pa tudi z obare. Najbolj intenziven okus ima suhi origano, ki ga še vsaj 15 min kuhamo poleg jedi. Saj šele takrat se aroma zaradi vročine popolnoma razvije. Pozor: Uporabljamo lahko le posušen origano, ki ga uporabljamo v zmernih količinah. Začimba se ne usklajuje z majaronom, čeprav se imenuje divji majaron.

Peteršilj

Absolutna klasika - peteršilj je univerzalna začimba, s svojo začinjeno, rahlo začinjeno aromo ustreza veliko jedem in jim podeli tudi ščepec sladkosti. Usklajuje se z mesom, ribami, juhami, omakami in krompirjem. Vedno moramo uporabiti svež peteršilj, sicer se okus izgubi. Lahko ga spravimo med majem in oktobrom.

Rožmarin

Imenovana tudi ananasova začimba, z močnim vonjem, raste na celotnem Sredozemlju in se že dolgo uporablja v evropski kuhinji. Močno aromo rožmarina uporabljamo previdno, saj je lahko preveliko še prehitro preveč. Odlično se ujema z divjačino, govedino, omakami in s krompirjem.

Drobnjak

Na Kitajskem ga cenijo kot "dragulja zelenjave". Ima fino pikantno aromo in je idealen dodatek k juham, sendvičem pa tudi jajčnim jedem in ribam.

Drobnjaka se ne sme kuhati saj se tako popolnoma izgubi okus. Če porežemo preveč drobnjaka ga je najbolje zamrzniti. Tako obdrži večji del svoje arome.

Timijan

Začinjeno, grenko-sladko, mediteransko - timijan je klasično kulinarično zelišče in zelo dobro obogati okus jagnjetine, divjačine, klobas, dušenega mesa in zelenjave. Šele pri pripravi pridobi hrana značilni popoln okus. Pozor - aroma suhega timijana je trikrat močnejša kot aroma svežega.