Ghee - pomembna indijska maščoba

Morda ste že opazili, da je v naši ponudbi najdete tudi ghee masla izbranih proizvajalcev. Ampak kaj točno se skriva za tem imenom?

Ghee (izgovori Gi) je izdelek, ki se uporablja v indijski kuhinji. V ozadju tega imena se ne skriva nič drugega kot maslena maščoba in zgoščenomaslo. V tradicionalni indijski medicini imenovani Ayurveda, cenijo njegov koristen vpliv na zdravje.

Lastnosti

V Evropi je maslena maščoba poznana predvsem pri cvrtju. Tam je običajno proizvedena iz industrijsko proizvedenega kravjega mleka. Iz mleka se odstrani voda in beljakovine, tako ostane le maščoba. To ima številne prednosti pred maslom. Masleno maščobo lahko segrevamo skoraj do 200 stopinj Celzija, ne da bi uničili maščobne kisline. Zato je idealna za peko, cvrtje in praženje. Prav tako je zelo obstojna (hranjena pri sobni temperaturi do 9 mesecev, hranjena v hladilniku do 15 mesecev), primerna pa je tudi za ljudi z laktozno intoleranco. Njeno tališče je pri 42 stopinjah, zato pri sobni temperaturi kristalizira.

Kaj je Ghee?

Kot že rečeno, je ghee sestavljen praktično iz 100% iz maščob. Od tega je okoli 60% nasičenih, 30% mononasičenih in nekaj več kot 5% polinenasičenih maščobnih kislin. Ghee vsebuje tudi v maščobi topne vitamine A, D in E. Koliko maščobe vsebuje ghee je odvisno tudi od načina izdelave.

Različne metode za izdelavo

V tako veliki državi, kot je Indija, ni presenetljivo, da obstajajo različni načini priprave gheeja. Postopek izdelave lahko vpliva na okus, kakovost in trajnost, saj lahko pri nekaterih vrsta 15% sestavin predstavlja voda.

Pri Piccantino ponujamo le avtentično ajurvedsko ghee maslo. To pomeni, da je bil izdelan s procesom izparevanje, po ajurvedski tradiciji. Maslo se približno 30 minut nežno segreva. V tem času voda iz masla izpari, beljakovine se obdržijo na površini v obliki pene. Ta pena se posname in kar ostane je čista maščoba.

Vloga ghee v Ajurvedi

V tradicionalni indijski medicini ghee zavzema pomembno mesto. Tam se ne uporablja le pri kuhanju. Ajurveda mu pripisuje različne pozitivne učinke, slovi pa tudi kot eliksir življenja. Pozitivni učinki gheeja po ajurvedi so:

  • spodbuja prebavo
  • neguje telo, saj deluje kot nosilna snov za različne aktivne sestavine, ki je tako vstopajo v celice
  • pomaga ohranjati telo v ravnovesju.
  • veže toksine v telesu in pomaga pri njihovem odstranjevanju iz telesa