Vse o rdeči pesi + recept za brownije

sreda, 15. februar 2017

Vse o rdeči pesi + recept za brownije

V hladnih mesecih na naših krožnikih pristane predvsem zimska zelenjava. Rdeča pesa je ena izmed njih. Pripravili smo vam nekaj informacij o tej zdravi zelenjavi in nevsakdanji recept. ​

V želji po zdravem prehranjevanju kupujemo različne eksotične sadeže iz daljnih dežel, hkrati pa pozabljamo na zaklade v naših vrtovih.

Med te zaklade vsekakor spada rdeča pesa. S svojimi hranilnimi snovmi več kot ustreza zahtevam sodobne, moderne in zdrave prehrane.

Družinske vezi

Rdeča pesa spada v skupino metlikovk. Prva kultivirana vrsta pese se je imenovala mangold in iz nje so se razvile današnja rdeča pesa, sladkorna pesa in krmna pesa. Lupina je rjavo - rdeče barve. Ker je razmeroma nezahtevna za shranjevanje, se lahko hrani tudi v daljših obdobjih, zato je na voljo vse leto. Še posebej v zimskem času pa je pravi dobavitelj vitaminov. 

Zdrave sestavine

Za peso je značilna visoka hranilna vrednost in hkrati nizka vsebnost kalorij. Bogata je z minerali, kot so kalcij, fosfor, železo, kalij in magnezij. Poleg tega v njej najdemo veliko vitaminov B, vitamin C in tudi folno kislino.  l

Uporaba

V nasprotju s splošnim mnenjem, je pesa v kuhinji zelo vsestranska. Vsekakor vložena in v solati ni edina možnost. Odlična je v kombinaciji z ribami ali mesom, v juhah in tudi surova. Lahko se uporablja tudi za peko. 

Browniji z rdečo peso

Sestavine za 20 kosov.:

  • 300 g rdeče pese
  • 250 g temne čokolade
  • 100 g mletih lešnikov
  • 100 g kokosovega olja
  • 5 žlic medu
  • 3 jajca
  • 3 žlice kokosove moke
  • 2 žlici kakava v prahu
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1 ščepec popra
  • sesekljani lešniki 

(Opomba: pecivo ni zelo sladko. Če želite slajše, povečajte količino medu in kokosove moke) 

Priprava

  1. Peso olupimo in kuhamo do mehkega (200g pesa je kuhana v približno 60 minutah) 
  2. Ogrejte pečico na 180 stopinj.
  3. Kuhano peso spasirajte s pomočjo mešalnika.
  4. Pazljivo stopite 150 g čokolade v kokosovem olju, da se segreje in stopi. Preostalih 100 g čokolade v tem času na grobo sesekljamo.
  5. Dodajte stopljeno čokolado pasirani pesi, premešajte in dodajte pecilni prašek, zmlete lešnike in kokosovo moko.  
  6. Na dno pekače vsujte naribano čokolado in polijte z maso. Potresite s sesekljanimi lešniki. 
  7. Pecivo pecite 40 minut na 180 stopinjah.
  8. Nato pekač odstranite iz pečice in pustite, da se ohladi.
  9. Razrežite na koščke in uživajte.