Z znamko Tartuflanghe v kraljestvu tartufov

Z znamko Tartuflanghe v kraljestvu tartufov

Vsako leto od oktobra do konca novembra se Alba in okoliške vasi Piemonta spremenijo v pravi gurmanski raj, saj je to čas slavnih belih tartufov. Ta izjemen čas je zaznamovan s svetovno znanim festivalom tartufov. Na tem dogodku, ki spominja na sejem, lahko gurmani do zadnjega okusa poskusijo specialitete iz tartufov in seveda kupijo najboljše izdelke.

Med najbolj znanimi strokovnjaki in trgovci s tartufi je podjetje "Tartuflanghe". Tartuflanghe ima korenine v slikoviti vasici Alba v Piemontu. Lov na tartufe ima tam dolgo tradicijo, zato podjetje, specializirano za delikatesne izdelke, to dragoceno poslastico predeluje v številne izdelke in predstavlja nove možnosti njene uporabe. V preteklosti so tartufe dajali "na" tagliatelle, Tartuflanghe pa jih je dal neposredno "v" izdelek. Tartuflanghe je razvil postopek kriosušenja, ki je omogočil, da se tartuf lahko hrani dlje. Sicer so tartufi obstojni le nekaj dni. Goba tartuf je bila sprva redek proizvod za nekaj izbranih kupcev. Tartuflange je razširil krog kupcev, saj je gomoljasto gobo ponudil na nov način za številne priložnosti: od prefinjenih gurmanskih jedi do preprostih trenutkov uživanja. Učinkovitost upravljanja dobavne verige in predelave je družbi Tartuflanghe omogočila razvoj posebnega odnosa z najboljšimi restavracijami na svetu: Z nenehnimi raziskavami in razvojem v lastnih delavnicah ti kuharji ustvarjajo inovativne izdelke.

Zgodovina Tartuflangheja se je začela v Albi leta 1968, ko je Beppe Montanaro odprl restavracijo, specializirano za gobe in tartufe. Nekaj let pozneje se je odločil za novo poslovno idejo: leta 1975 je skupaj z ženo Domenico ustanovil podjetje Tartuflanghe v kraju Piobesi d'Alba. Danes Tartuflanghe obdeluje več kot 20 hektarjev polj s tartufi v regijah Langhe, Roero in Monferrato. »Lovci na tartufe« vsak dan pobirajo na teh gozdnih površinah. Takoj, ko dragocene mineralne surovine prispejo v podjetje, jih individualno pregledajo, izberejo in katalogizirajo glede na njihove senzorične in estetske lastnosti. Najboljši sveži tartufi se pošiljajo po vsem svetu. Drugi pa oživljajo nove recepte zahvaljujoč procesom, ki jih je razvila ekipa Tartuflanghe.

Namen prvih specialitet iz tartufov je bil omogočiti strankam, da uživajo v neprimerljivem okusu tudi zunaj sezone tartufov. Zaradi tega cilja so bile leta 1990 ustvarjene prve testenine s tartufi na svetu: "Tartufissima", kar v prevodu pomeni "najboljše od tartufov". Leta 1992 je izdelek prejel nagrado za najboljšo novost leta na "Summer Fancy Food Show" v New Yorku. Po vzoru jedi "Tagliolini al tartufo" so bili kasneje v ponudbo dodani rižota, polenta in sirov fondi. Recepti, ki jih je pripravil Beppe, so bili pristen odraz tradicionalne piemontske kuhinje in so takoj osvojili trg visoke kuhinje.

Tartuflanghe je pridobil mednarodna certifikata IFS – International Featured Standards in BRC – British Retail Consortium; oba priznava Globalna pobuda za varnost hrane. Ti mednarodni standardi veljajo za temeljno kvalifikacijo v živilski industriji in dokazujejo zavezanost varnosti, kakovosti in zakonitosti hrane. Omogočajo tudi sodoben nadaljnji razvoj in nenehne izboljšave.