DIY suši: Koristni nasveti za začetnike in napredne

DIY suši: Koristni nasveti za začetnike in napredne

Priprava sušija v lastni kuhinji - ne potrebujete niti izjemnih kuharskih izkušenj niti supermoči. Ustrezni kuhinjski pripomočki, nekaj nasvetov strokovnjakov in visokokakovostne sestavine naredijo kratko kulinarično potovanje na Japonsko doživetje, bodisi kot samostojno ustvarjanje bodisi kot družabni dogodek z izbranimi gosti. Velja pravilo: vaja dela mojstra - to je iskrena tolažba, če vam ne uspe v prvem poskusu. Pomembna je zabava!

Osnovna oprema
V resnici ne potrebujete veliko: bambusovo podlogo, ki jo lahko dobite v azijskih trgovinah pod imenom "makisu", in zelo oster nož. Zelo oster, saj pri rezanju ozkih trakov zelenjave, rib in alg nori potrebujete čiste reze. Prav tako lahko pripravljene zvitke na koščke razdelite le s popolnoma ostrim nožem - sicer bi svoje dobrote zdrobili. Pravi suši su je visokokakovostni rižev kis, ki ga ne sme manjkati; riž naredi bolj gladek in mu doda značilno kislo noto. Izjeme potrjujejo pravilo: originalna žlica za riž - shamoji - ni nujna, vendar pomaga pri mešanju, dekantiranju in raztresanju riža. Široka lesena ali plastična žlica je prav tako uporabna.

Brez riža ni sušija
Kako doseči, da bo glavna sestavina popolna? Prvič - uporabite le pravi riž za suši in upoštevajte vsa navodila za pripravo. In drugič - to je nasvet, ki si ga morate vzeti k srcu - riž pred kuhanjem temeljito operite. Da odstranite odvečni škrob, ga tri- do štirikrat operite, dokler voda ne steče v bistro vodo. Nato riž 20 do 30 minut namakajte v loncu s primerno količino vode - približno 300 ml vode na 250 g riža. Nato riž pokrijte in ga na najnižji temperaturi kuhajte približno 18 minut. Nato belo poslastico pokrito pustite počivati zunaj štedilnika še 8 minut. Po tem premoru previdno dodajte rižev kis Sushi Su. Vendar ne mešajte! Strokovnjaki z vilicami ali lopatico previdno sprostijo riževa zrna in vlivajo Sushi Su le v sproščena mesta. Na tej stopnji riž previdno prenesite v leseno ali keramično posodo in pustite, da se približno 40 minut ohlaja na mlačno temperaturo.

Še več koristnih strokovnih nasvetov, ki olajšajo delo:

Riž se vam prilepi na roke? Izkušeni mojstri si roke navlažijo z malo vode s kisom, zrna se potem manj lepijo in riž se lahko čisto obdela. V ta namen lahko pripravite majhno posodo s kisovo vodo.

Vaš prvi suši zavitek je pripravljen in ga je treba le še razrezati? Najostrejši nož deluje še natančneje, če ga rahlo navlažite z vodo.

Pravilno mešanje riževega kisa Sushi Su: Če ste riž za suši že pripravili, pripravite naslednjo mešanico: Zmešajte približno 25 ml riževega kisa z 8 g sladkorja; po potrebi dodajte 4 g soli. Ne uporabljajte jeklenih posod - s kisom lahko korodirajo. Primernejše so lesene, bambusove, keramične ali steklene posode.

Trik s folijo: pri kalifornijskih zvitkih se riž razporedi neposredno na bambusovo podlogo, vmes ni lista nori alg. Da se riž ne bi prilepil na podlogo, na bambusovo podlogo tesno nanesite folijo za živila in robove prepognite pod podlogo.

Dva nasveta za dodaten pridih pristnosti:
Nikoli ne potopite riža v sojino omako. Le ribe ali nori se rahlo potopijo vanjo.
Želite nazdraviti kot Japonci? Kanpai!