Spomladanski recepti

Spomladanski recepti

Rženo-pirin polnozrnat kruh

Sestavine:

  • 650-750 ml vode
  • 400 g ržene moke
  • 800 g pirine moke
  • 2 žlici Ankerkraut mešanice za kruh  
  • 2 žlici soli
  • kvas
  • moka za posipanje

Priprava:

Tako imenovano kislo testo lahko naredimo v 4 dneh. Prvi dan zmešajte 100ml vode in 100g ržene moke in vsak dan dodajte 100ml vode in 100g ržene moke in dobro zmejšajte.

Peti dan dodajte 2 žlici mešanice za kruh, 2 žlici soli in 800g pirine moke, kocko kvasa in 250-350ml vode. 

Testo dobro zgnetite z rokami (po potrebi dodajte vodo ali moko). Testo mora biti temeljito zgneteno. 

Nato testo pokrijte s kuhinjsko krpi in ga pustite počivati na toplem vsaj 4-6ur.  

Ko  vzhaja ga preložite na pekač in pecite 30 minut na 250 stopinj, nato pa temperaturo znjižajte na 200 stopinj in pecite še približno 20 minut. 

Kus kus z arašidovim maslom s puranjimi prsmi in porom 

Sestavine:

  • 125 ml vode
  • 60 g kuskusa
  • 200 g puranjega filega
  • 1-2 žlici arašidovega masla
  • 2 majhna pora
  • 1 žlica kokosovega olja Ölmühle Solling
  • Sonnentor ''Adijo sol pikant'' 
  • Sonnentor "Vse v zelenem"

Priprava:

Puranje meso narežemo na majhne koščke, začinjenimo z ''Adijo sol pikant'' in popečemo v kokosovem olju. 

Por razrežemo na tanke obroče, začinimo z ''Adijo sol pikant'' popečemo na kokosovem olju in dušimo nekaj minut na blagem plamenu. 

Za kus kus zavremo 125ml vode, vmešamo 60g kuskusa in pusitmo 5-10minut.

Nato vmešamo 1-2 žlici kikirikijevega masla. 

Položimo na krožnik in okrasimo z začimbno mešanico ''Vse v zelenem'' in ''Adijo sol''. 

Veganski kosmiči banana - kokos

Sestavine:

  • 150 ml vode
  • 3-4 žlice ovsenih kosmičev
  • 1 banana
  • 1-2 žlici kokosovega olja
  • kokos čips
  • cimet
  • med
  • kokosovi kosmiči

Priprava:

Segrejemo kokosovo olje in v njem pretlačimo banano.

3-4 žlice na hitro pokuhamo v 150ml vode in pustimo, da nabreknejo. Po potrebi dodamo kosmiče ali vodo. 

Na koncu vmešamo kokosove kosmiče in izbojšamo s cimetom in medom. Okrasimo z banano in kokosovimi kosmiči.