7 nasvetov za shranjevanje zelišč in začimb

7 nasvetov za shranjevanje zelišč in začimb

Evo,Nasveti, kako vaša zelišča in začimbe čim dlje zadržijo aromo.

Kuhanje je čudovita stvar, še posebej, če ste pravkar kupili nova zelišča in začimbe. Nenazadnje podarite vsaki jedi poseben dotik. Toda takoj po prijetnem obroku se postavi vprašanje: kako najbolje shranjevati nova zelišča in začimbe, da jih lahko uporabljate čim dlje? Tukaj je nekaj nasvetov:

Kupite cele začimbe

Cele začimbe - kot celi muškatni oreščki ali kardamomske kapsule - ostanejo sveže dlje in ohranjajo svojo aromo dlje časa. To je samo logično, saj postopek brušenja povečuje površino. Večja kot je površina, hitreje se izugbijo okusna eterična olja, ki pričarajo aromo začimb.

Pravilno shranjevanje, ohranja aromo dlje časa.

Cele začimbe lahko ostanejo sveže do štiri leta. Začimbe običajno trajajo dve leti, potem pa izgubijo veliko okusa. Dobro skladiščenje lahko ohranja okus od enega do treh let, odvisno od sorte. Trije največji sovražniki aromatičnih začimb in zelišč so:

  • toplota
  • vlažnost
  • sončna svetloba

Torej nikoli ne shranjujte začimb v bližini pečice ali na okenski polici in tako bo ostal okus dlje časa. Poleg tega morate vedno zagotoviti, da so posušene začimbe in zelišča hermetično zaprta.

Se ne poslabša!

Zelišča in začimbe nimajo datuma roka zapadlosti v smislu, da ne morejo biti slaba. Toda izgubijo pomen, zaradi katerega ste jih prvotno sploh kupili: njihov okus. Stare, dimljene začimbe ne zagotavljajo več okusa. Škoda bo, v kolikor kuhana hrana ne bo tako dobra, ker začimbe nimajo dovolj moči.

Preskusni postopek: čutno.

Se sprašujete, kako ugotoviti, ali so vaše začimbe in zelišča še vedno sveža? To je zelo preprosto, z uporabo lastnih čutov. Ali je barva še vedno močna ali že zbledela? Kako začimbe dišijo in kako se okusijo? Če so začimbe izgubile svojo moč, je čas, da jih nadomestite.

Nikoli ne začinjajte preko lonca.

Nikoli ni dobro dati začimb ali zelišč neposredno iz steklenice v lonec. Para prodre v posodo in v začimbe, tako vsakič odvzame začimbam nekaj več okusa. Poleg tega se posušene začimbne lahko strdijo in sprimejo v skorjo.

Mimogrede, enako velja za merilne naprave, ki se uporabljajo. V kolikor za začinjanje potrebujete čajno žličko poskrbite, da bo ta res suha. Če je vlažna, se vlaga med merjenjem prenese na začimbe; pri izhlapevanju pa izgubi tudi aroma.

Papriko zamrznete!

Za vse začimbe iz družine paprik - vključno s kajenskim poprom, čilijem in co. - načeloma velja, da ostanejo sveža dlje časa in ohranijo svojo aromo , ter izgubijo manj barve, ko se shranijo v hladilniku.

Mlinčki meljejo bolje.

Poceni mlinčki za kavo lahko naredijo čudeže v kuhinji, ker nič ne melje bolje svežih začimb kot prav takšni mlinčki. Mlinček pomaga pri vseh začimbah, od nageljnovih žbic do semen in cimetovih palčk. Te investicije ne boste obžalovali.