Protivnetna prehrana

Protivnetna prehrana

Mnogi ljudje danes trpijo za kroničnimi vnetji nizke stopnje. Ta so zdaj vse bolj povezana z različnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen, rak, Alzheimerjeva bolezen, artritis, debelost... Vnetje ima lahko številne sprožilce. Ti vključujejo poškodbe, alergene ali hrano, ki jo jemo. V zadnjem času je v ospredju predvsem prehrana kot dejavnik vnetja, kajti to, kar jemo, dolgoročno pomeni ogromno razliko.

Zahodnjaška "standardna prehrana"

V zahodnem svetu ima danes veliko ljudi podobne prehranjevalne navade. Na naših mizah je veliko rdečega mesa, predelanega mesa, ocvrte hrane, mlečnih izdelkov z visoko vsebnostjo maščob, rafiniranega sladkorja in že pripravljenih prigrizkov.

Če to zveni tudi kot vaša prehrana, potem lahko s s premembo prehrane spremenite veliko. Čeprav to ni zdravilo, je verjetno, da bo omejevanje ali izogibanje hrani, za katero je znano, da povzroča vnetne reakcije, zmanjšalo nelagodje.

Zmanjšajte vnetje

Se sprašujete, kako lahko z dieto zmanjšate vnetje? Obstajata dve možnosti, vendar je najučinkovitejši način združiti obe. Učinkovit nadzor nad vnetjem ne pomeni le uživanje več protivnetnih živil, temveč tudi odpravo živil, ki sprožijo ali poslabšajo vnetje.

Izogibajte se uživanju hrane, za katero je znano, da povzroča vnetje

Poglejmo nekaj živil, ki so zelo močno povezana z današnjim pojavom vnetja in zakaj.

 • Sladkor ali izdelki z visoko vsebnostjo fruktoze
  Študije so pokazale, da lahko prehrana z visoko vsebnostjo sladkorja ali s fruktozo poveča vnetje.
  Različne študije prav tako kažejo na povišan CRP - označevalca vnetja, ki je tesno povezan s srčno-žilnimi boleznimi -, ko bolnikom dajejo sladkor. Sladkor prav tako preprečuje protivnetne učinke omega-3 maščobnih kislin.
 • Rafinirani ogljikovi hidrati
  Vsi ogljikovi hidrati niso slabi. Vsebujejo veliko pomembnih hranilnih snovi, zlasti če prihajajo iz živil, kot so zelenjava, sadje in polnozrnate žitarice. Vendar rafinirani ogljikovi hidrati niso optimalni.
  Ko je moka rafinirana, to pomeni, da je bila večina vlaknin, ki jih najdemo v žitih, naravno odstranjenih iz moke. To ne samo, da odpravlja številne vitamine in minerale, ampak tudi omogoča hitro absorpcijo ogljikovih hidratov v krvni obtok, kar povzroči zvišanje in zrušitev krvnega sladkorja. Sčasoma lahko to povzroči bolezni, kot je sladkorna bolezen. Ta vrsta moke se najpogosteje uporablja v komercialnem kruhu in pekovskih izdelkih.
  Zato poskusite jesti več polnozrnatih izdelkov.
 • Olja
  Rastlinska in semenska olja - vključno s koruznim, žafranovim in oljem oljne ogrščice - vsebujejo zelo velike količine omega -6 maščobnih kislin. Številne današnje študije kažejo, da preveč omega-6 maščobnih kislin povzroča oksidativni stres.
  Oksidativni stres nastane, ko je v telesu preveč prostih radikalov, ki lahko poškodujejo različne dele celic in tkiv. Bolezni, povezane z oksidativnim stresom, so sladkorna bolezen, visok krvni tlak, bolezni srca, Alzheimerjeva bolezen in rak.
 • Trans maščobe
  Trans maščobe so maščobe, ki so bile predelane, da postanejo bolj trdne in zato bolj stabilne za shranjevanje. So zelo nezdrave in lahko zvišajo raven celotnega holesterola, kar posledično poveča tveganje za bolezni srca in možgansko kap.
  Te umetne maščobe povzročajo tudi vnetja in so bile povezane s poškodbami endotelijskih celic in visokimi stopnjami različnih označevalcev vnetja.
  Torej, kako lahko zmanjšate trans maščobe v svoji prehrani? No, trans maščobe lahko najdemo v številnih ocvrtih živilih (pomfri in krofi), komercialno pečenem in zapakiranem blagu, pa tudi v različnih arašidovih maslih in margarinah. Izogibajte se izdelkom, ki imajo na etiketi naslednje sestavine: "trans maščobe", "hidrogenirane maščobe" ali "delno hidrogenirane maščobe".
 • Prekomerno uživanje alkohola
  Uživanje alkohola je povezano s povečanjem vnetnih markerjev. Ena študija je potrdila, da višja kot je poraba alkohola, višja je raven teh markerjev v krvi.

Jejte več protivnetnih živil

Prehranjevanje z visoko vsebnostjo protivnetnih živil k sreči ni težko. Tukaj je nekaj predlogov:

 • Jagodičevje: jagode, borovnice, maline...
 • Križana zelenjava: cvetača, brokoli, brstični ohrovt, zeleno zelje
 • Temno zelena listnata zelenjava: pak choy, ohrovt, špinača
 • Stročnice: fižol, leča
 • Orehi: mandlji, pistacije, orehi
 • Olja: hladno stiskano in nerafinirano ekstra deviško oljčno olje