Sezonska zelenjava - brokoli

ponedeljek, 22. maj 2017

Sezonska zelenjava - brokoli

Sezonska in lokalna zelenjava je zdrava, zagotavlja raznolikost na naših krožnikih in je prijazna do okolja. Trenutno je sezona brokolija, zato mu posvečamo nekaj besed in recept.

Brokoli spada v družino zelja. Ker gre za blago zelenjavo, je primeren tudi za občutljive ljudi. Njegov okus spominja na zelene šparglje, brokoli pa s svojim izgledom obogati številne jedi.

Kaj se skriva v njem?

Brokoli ima veliko vlaknin, hkrati pa ima malo kalorij. Je zelo zdrava zelenjava, ki vsebuje veliko vitaminov (B, C, K in folne kisline), kot tudi predhodnike vitamina A.

Poleg tega je bogat z minerali. Zaradi vsebnosti kalija, kalcija, magnezija in železa je odlična izbira za športne navdušence.

Kot sekundarne rastlinske snovi pa vsebuje veliko količino gorčičnega olja, ki mu pripisujejo številne pozitivne učinke na zdravje. Zmanjšuje na primer tveganje za nekatere vrste raka in deluje protibakterijsko.

Nakupovanje in shranjevanje

Bujne zelene glave, zaprti popki in neoveli listi so znaki svežine. Izogibajte se rumenih brstov, ki so grenki po okusu. Prezrel brokoli pa pogosto oleseneli.

Svež brokoli ni dolgo obstojen in se hitro posuši. V hladilniku ga lahko hranite 2 dni, zato ga hitro porabite. Zavijte ga v plastično folijo. Če se ga kupili preveč, ga zavrite in zamrznite.

Brokoli je zelo vsestranska zelenjava. Pripravili smo recept za mufine z brokolijem in bučkami:

Sestavine za 6 kosov

  • 200 g brokolija
  • 100 g mletih mandljev
  • 40 g naribanega parmezana
  • 20 g suhih paradižnikov
  • 1 bučka
  • 1 čebula
  • 4 stebla timijana
  • 3 srednje velika jajca
  • 3 žlice mleka
  • 2 žlici pinjol
  • 2 žlici olja
  • 2 žlici masla
  • poper
  • sol

Priprava

  1. Pekač za mufine temeljito namastite z maslom. Nato ga potresite z mandlji. Pekač obrnite, da odstranite odvečne mandlje.

  2. Čebulo in bučke očistite in sesekljajte. Nato brokoli narežite na majhne koščke (2 cm veliki kosi bodo kot nalašč). V ponvi na olju prepražite zelenjavo, začinite s soljo in poprom, pokrijte in na srednjem ognju kuhajte 8 minut.

  3. Medtem segrejte pečico na (180 stopinj konvencionalno pečico, ali 160 stopinj ventilacijsko) in narežite suhe paradižnike. Timijanu odstranite stebla in ga narežite. Dodajte k zelenjavi.

  4. V skledi zmešajte mleko, parmezan, jajca in preostale mandlje, dodajte sol in poper ter dobro premešajte.

  5. Masi primešajte zelenjavo in vse skupaj ponovno dobro premešajte.

  6. Z maso napolnite modelčke za mufine, potresite s pinjolami in dajte v pečico. Kolačke na srednji rešetki pecite cca 30 minut. Pustite, da se 5 minut ohlajajo in uživajte. Nasvet: zraven se odlično prilega paradižnikova solata.

Dober tek.