Novice iz sveta začimb

Preberite zanimiva dejstva novih študij o začimbah!

Že od nekdaj se začimbe uporabljajo za začinjanje hrane in zaradi njihovih zdravilnih lastnosti.

Pred vami je nekaj novih medicinskih pogledov na začimbe in zelišča:

Študije na študijah

Vedno več študij proučuje medicinske učinke zelišč in začimb. Mnoga so lahko zelo učinkovita pri zdravljenju različnih bolezni. V zadnjih letih se je število študij o začimbah in njihovih sestavinah stalno povečevalo.

Trenutno je kurkuma ena najbolj priljubljenih začimb. Znano je, da ima pozitiven vpliv na vnetja in bolečino. Poleg tega lahko žafran pomaga pri depresiji in motnjah vida ter ingver pri migrenah.

Čeprav na ljudeh ni bilo izvedenih veliko študij, dejstva ostajajo - začimbe so zelo okusne in lahko vplivajo na naše zdravje.

Cimet za učenje!

Raziskovalci v Chicagu so pod drobnogled vzeli spomin pri miših. Miške so poslali v labirint s številnimi luknjami, od katerih je ena pripeljala do varnega skrivališča. Luknje so imele različne oznake. Ko je pametna miška opazila varno skrivališče, se je vedno vrnila na ta kraj. Živalim s težjim učenjem, so mesec dni dodajali cimet. Znanstveniki so ugotovili, da so te živali našle pravo luknjo približno dva in pol krat hitreje kot prej. Raziskovalci verjamejo, da se natrijev benzoat, ki ga naravno najdemo v cimetu, filtrira iz jeter in spodbuja hipokampus ter s tem učno sposobnost možganov. Ali je ta učinek prisoten tudi pri ljudeh, še ni raziskano.

Ingver proti raku?

Raziskovalci iz Michigana so ugotovili, da se ekstrakt ingverja učinkovito bori proti tumorjem. V poskusu s celicami raka na jajčnikih so se rakave celice medsebojno uničile in vse bolne celice, zdravljene z ekstraktom ingverja, so umrle. Izvleček ingverja je pokazal pozitivne učinke tudi v boju proti celicam raka prostate pri poskusih na živalih. Ali je podoben učinek mogoče tudi pri ljudeh, še ni raziskano. V zvezi s tem se predvidevajo nadaljne raziskave.

Dolgo znano dejstvo je, da ima ingver protibakterijski in protivnetni učinek.

Koriander in ljuba genetika

Koriander buri duhove. Nekateri ga imajo radi, nekateri ga sovražijo. Ameriški raziskovalci so zdaj odkrili, zakaj je to tako. Odgovor je presenetljiv! Ali ima oseba rada koriander ali ne, je odvisno od gena, ki igra pomembno vlogo pri vohalnih receptorjih. Če je gen podvojen, je receptor dvakrat bolj občutlji na aromo koriandra. V nasprotnem primeru aroma ni preveč močna koriandra ne vonjate, niti okusite.