Zadetek na vseh praznovanjih: Domači kroketi iz Cadiza

Zadetek na vseh praznovanjih: Domači kroketi iz Cadiza

ENOSTAVNI RECEPT ZA DOMAČE KROKETE IZ ŠPANIJE

Španski kroketi so specialiteta, ki jo obožujejo vsi, ne glede na to, ali so Španci ali ne. Sestavine in priloge se lahko razlikujejo. Najbolj priljubljeni so kroketi z enolončnico, šunko, piščancem, sirom ali gobami. Seveda so najboljši mamini ali babičini kroketi. Poleg tega so kroketi del tradicionalne španske kuhinje in se pogosto strežejo na družinskih večerjah. Jedo se topli ali hladni in so okusni tudi naslednji dan. V Španiji je verjetno vsakdo po zabavi jedel hladne krokete - vsak grižljaj je užitek!

SPECIALITETA IZ CADIZA

Naslednji recept za krokete je značilen za staro pristaniško mesto Cádiz v Andaluziji. Tam krokete uživajo skupaj s puchero gaditano, tradicionalno enolončnico s čičerko in telečjim bedrom, zato vam predstavljamo dva recepta naenkrat. Slasten duet lahko postrežete za kosilo ali večerjo, lahko pa poskusite samo enega od obeh receptov!

Osnova za španske krokete je bešamel omaka. Da bi olajšali pripravo tudi neizkušenim kuharjem, smo jo poenostavili - tako bodo kroketi zagotovo okusni in nikomur ne bo treba obupati. Uživajte in dobro počutje!

SESTAVINE ZA PUCHERO GADITANO

220 gramov čičerike
2 kosa piščančjih beder
¼ telečje krače
100 gramov slane svinjske slanine
1 sveža telečja kost
1 nasoljena svinjska kost
2 palčki zelene
½ pora
2 korenja
1 repa
sol
2 do 3 litre vode

KAKO PRIPRAVITI PUCHERO GADITANO?

Priprava: Čičeriko dan prej namočite v vodo!

  1. Vse sestavine skupaj z vodo in soljo dajte v veliko ponev/posodo ali ekonom lonec na močnem ognju. Vse sestavine morajo biti prekrite z vodo.
  2. Ko se pojavi prva pena, jo odcedite in pokrito še naprej kuhajte.
  3. V loncu za kuhanje pod pritiskom je enolončnica pripravljena v približno 30 do 45 minutah. V običajni ponvi ali loncu na srednji temperaturi mora biti vse pripravljeno v približno 120 minutah.
  4. Na koncu po potrebi še enkrat začinite s soljo.

SESTAVINE ZA ŠPANSKE KROKETE

meso iz enolončnice (piščančje krače ali telečji členki)
3 ali 4 žlice masla
4 zvrhane žlice moke
1 ščepec soli
½ litra polnomastnega mleka (kolikor sprejme posoda)
1 ščepec muškatnega oreščka (neobvezno)
1 jajce
krušne drobtine
veliko olivnega olja (za cvrtje)

KAKO PRIPRAVITI ŠPANSKE KROKETE?

  1. Polnomastno mleko prej vzemite iz hladilnika, da ne bo prehladno.
  2. Z vilicami previdno zdrobite meso iz enolončnice.
  3. V visoki ponvi stopite maslo in na njem podušite sesekljano meso. Dodajte moko in mešajte približno 10 minut.
  4. Postopoma dodajte mleko in premešajte. Začinite s soljo in muškatnim oreščkom. Testo ne sme biti ne premehko ne pretežko.
  5. Nato ga prelijte v skledo ali posodo in pokrijte s folijo za živila. Pustite, da se ohladi (najbolje čez noč v hladilniku).
  6. Oblikujte krokete in jih najprej povaljajte v razžvrkljanem jajcu, nato v drobtinah ter ocvrite v vročem cvrtju ali oljčnem olju.

Namig: Panirane, vendar NE ocvrte krokete lahko zamrznete in jih po potrebi vzamete ven kasneje in jih pripravite za uživanje.