Čaj - zdrav in okusen napitek

Nobena druga pijača ni na voljo v toliko različicah kot čaj. Poleg vrhunskih okusov, so čaji dobri tudi za naše zdravje. 

Danes veliko različnih produktov poimenujemo čaj. Te proizvodi so pogosto namenjeni za poparek z vročo vodo. Čaji so sestavljeni iz različnih delov rastlin. Odvisno od vrste rastline, se za čaj uporabljajo njeni listi, popki, cvetovi, stebla, lubje ali celo korenine.

Samo pijače, ki so narejene iz pravih rastlin lahko prištevamo pod klasične čaje. V 18. stoletju so v Nemčiji poparke iz zelišč in sadežev poimenovali čaj. Druge države pa so jih poimenovale s svojimi imeni.  

Poglejmo si različne vrste čajev podrobneje:

Čaj

Pitje klasičnega čaja je bilo v Aziji cenjeno kot luksuz. Prvi čaj je prišel v Evropo v 17. stoletju. Prej so pri izdelavi čaja uporabljali le sveže liste, ki so imeli to pomanjkljivost, da so se hitro pokvarili. Zato so čaje začeli proizvajati v nadzorovanem procesu fermentacije in sušenja, kar je prispevalo k njihovi trajnosti.

Proizvodnja čaj tradicionalno poteka v petih korakih. Najprej se nabere mehke čajne liste. Nato se jih zvije, da spustijo eterična olja. Nato se pregleda kakšne kakovosti so listi in ali so oksidirali (ali ne), nato se jih posuši. 

Odvisno od vhodnih surovin in postopkov, obstajajo štiri oblike klasične čaja. Ti se razlikujejo v stopnji oksidacije:

  • Zeleni čaj: čaj, ki ni oksidiral
  • Beli čaj: čaj, ki ni oksidiral. Za beli čaj se uporabljajo samo mladi poganjki. 
  • Oolong: delna oksidacija, ki poteka pod nadzorovanimi pogoji.
  • Črni čaj: čaj je v celoti oksidiral.

Čaj vedno vsebuje kofein, nekateri čaji ga vsebujejo celo do 5%. To je veliko več kofeina, kot ga vsebujejo kavna zrna. Ker je čaj prelit z več vode kot kava, je delež kofenina v končnem napitku nižji. 

Poleg kofeina, ki ga nekateri ljudje ne prenašajo dobro, ima čaj številne ugodne učinke. Vsebuje veliko flavonoidov in polifenolov, ki so močni antioksidanti. Redno uživanje čaja lahko pozitivno vpliva na krvne žile in lahko celo zmanjša tveganje za nastanek raka. Zeleni čaj je postal prava modna pijača in njegovi učinki na zdravje so dobro znani. Črni čaj je prav tako zdrav kot zeleni čaj. Količina flavonoidov je praktično enaka v obeh vrstah čaja.

Zeliščni čaj

Zeliščni čaji se že tisočletja uporabljajo kot zdravila za manjše težave. Zgodovina zeliščnih čajov, kot luksuznega napitka, je zelo kratka - približno dvesto let. 

Kljub temu pa so ti čaji ponujajo številne prednosti. Ne vsebujejo kofeina, kar je pomembno za ljudi, ki ne prenašajo tega stimulansa. Zeliščni čaji imajo številne druge sestavine. Najpomembnejše med njimi so eterična olja, ki dajejo tem čajem okus. Zelišča so polna eteričnih olj, ki imajo veliko pozitivnih učinkov na naše zdravje.  V čajih pa najdemu tudi številne vitamine, elemene v sledeh, minerale in polifenole.

Zeliščni čaji se gojijo predvsem v vzhodni in južni Evropi, v Nemčiji, na Kitajskem, v Egiptu in Južni Ameriki. Edinstvene sestavine kot so različni cvetovi, se še vedno nabirajo v naravi. 

Da bi podaljšali uživanje v polnem okusu vaših zeliščnih čajev, jih shranjujte v suhem, hladnem in temnem prostoru v nepredušni posodi. V nasprotnem primeru čaji izgubijo svoje dragocene sestavine v daljšem časovnem obdobju.

Sadni čaj

Sadni čaji so zelo raznolikih okusov, zato so primerni za vsak okus. Nekateri vsebujejo le eno vrsto sadja, nekateri so sestavljeni iz mešanic. Zaradi praktično  neskončnih možnosti mešanja, imajo sadni čaji širok spekter okusov, ki sega od sadno - cvetličnega do sladko - pikantnega. 

Zanimivo je, da še vedno ni mogoče vzgojiti vseh rastlin za čaje. Šipek na primer, se še vedno obira ročno. 

V obdobju po drugi svetovni vojni, so sadni čaji postali zelo priljubljeni. Zaradi pogostega pomanjkanja čaja in kave v tem času, so pričeli z uporabo lokalnih plodov.

Sadni čaji so brez kofeina in imajo več zdravih sestavin. Med njimi so eterična olja, vitamini, minerali itd. Tudi njih shranjujte v hladnem, suhem in temnem prostoru.