Kurkuma - barvita in zdravilna

Kurkuma - barvita in zdravilna

Kurkumo ali rumeno korenino pogosto poimenujejo tudi indijski žafran. Razlog za to je močna, rumeno-oranžna barva korenine. Kurkuma je danes najpomembnejša začimba v Indiji. Je osnovna sestavina kakršne koli curry mešanice, poleg tega se ji pripisujejo zdravilne lastnosti.

Poreklo

Kurkuma je že več kot 2000 let poznana kot začimba. Prvotno koren verjetno prihaja iz jugovzhodne Azije (Indonezija, Vietnam, južna Kitajska). Na neki točki je začimba prišla v Indijo, kjer je s časom postala najpomembnejša začimba. 80 odstotkov svetovne letne proizvodnje kurkume se proizvede v Indiji.

Značilnosti

Kurkuma je tesno povezana z ingverjem. Botanično, pripada družini ingverjev. Rastlina zraste do višine 2,5 metra. Ima dolge liste in lepe lilijeve cvetove.

Vendar pa se kot začimba uporablja le koren. Podobno kot ingver, vendar je krajša in manj gomolnata. Po žetvi se korenine poparijo in nato posušijo.

Kurkoma se danes uporablja predvsem v obliki praška oziroma v mleti obliki.

Aroma

Kurkuma ima aromo, podobno ingverju, vendar z rahlo grenko noto. Čista kurkuma se v Evropi redko uporablja kot začimba; v popolnem nasprotju z indijsko, afriško in angleško kuhinjo. V celinski evropski kuhinji se običajno uporablja kot sestavni del curry mešanic, kot tudi v nekaterih vrst gorčice, pa tudi v kislih jedeh ali omakah.

Zdravilne lastnosti

Kurkuma ima izredne protivnetne lastnosti. Kot pasta lahko odganja insekte in pomaga tudi pri kožnih boleznih.

Poleg tega stimulira prebavo in ubija klice. V Indiji pa se uporablja tudi pri boleznih ledvic in želodca. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča kurkumo zaradi svojih protivnetnih učinkov tudi pri revmatizmu.

Kuhinja

Kurkuma je idealna za kombinacijo z riževimi jedmi, pa tudi s testeninami, njen okus se dobro ujame z ribami in mesom, pa tudi v juhah, omakah in chutney-ih. Kot že njeno ime pove (rumena korenina), kurkuma vsemm jedem podari čudovito rumeno barvo.

Tukaj boste našli ponudbo kurkume številnih blagovnih znamk.