Božična peka - medenjaki in vanilijevi rogljički
Božič je pred vrati in v tem času ne gre brez medenjakov in vanilijevih rogljičkov. Ponujamo vam dva nepogrešljiva recepta za najlepši čas v letu.
Proizvodnja medenjakov ima dolgo tradicijo proizvodnje z nekaj regionalnimi razlikami. Medenjaki se izdelujejo ročno.
Posebnost medenjakov je, da vsebujejo pošteno količino sladil (tradicionalno se uporablja med), vendar so praktično brez vode, mleka ali maščobe. Zato so zelo trpežni. Prav tako pa je njihova značilnost pikanten okus.
Pripravili smo vam recept za medeno testo. Da pa bo okus najbolši, smo dodali tudi recept za mešanico začimb za medenjake.
Poleg tega, pa boste našli tudi recept za odlične pirine vanilijeve rogljičke.
Začimbe za medenjake
Sestavine
- 6 jagod pimenta
- 6 klinčkov
- 6 strokov kardamoma , zelenega
- 1 zvezdasti janež
- 1 žlica cimeta
- ½ žlica ingverja v prahu
- ½ žlice semena koriandra
- 1 žlička muškatnga cveta
Priprava
- Odstranite semena iz strokov kardamoma. Semena kardamoma, piment, klinčke, semena koriandra in zvezdasti janež prepražite v ponvi, dokler lepo ne zadiši.
- Zmešajte s preostalimi začimbami in zdrobite v možnarju, da dobite fin prah.
- Nasvet: mešanico hranite v nepredušno zaprti posodi, ker se sicer hitro razdiši.
Testo za medenjake:
Sestavine
- 600 g ržene moke
- 400 g trsnega sladkorja
- 30 g začimb za medenjake
- 4 jajca
- 4 žlice medu
- 1 čajna žlička sode bikarbone
Priprava
- Vse sestavine zmešamo skupaj in zamesite gladko testo.
- Naj počiva čez noč testo v skledi, ki ste jo pokrili s krpo.
- Razvaljajte testo na približno pol cm debelo.
- S pomočjo modelčkov izrežite piškote in jih premažite z jajcem.
- Na 170 stopinj Celzija pecite do zlato rjave barve.
- Uživajte.
Pirini vanilijevi rogljički
Ni božiča brez vanilije. Zato smo pripravili recept za čudovite vanilijeve rogljičke.
Sestavine
- 400 g polnozrnate pirine moke
- 300g masla
- 300 g mletih mandljev
- 300 g medu
- 3 rumenjaki
- 3 zmleti stroki vanilije
Priprava
- Pirino moko, maslo, mandlje, med in vanilijo zmešajte, nato dodajte rumenjake in zamesite gladko testo.
- Dobro pregnetite in pustite počivati dve uri.
- Razdelite testo na majhne koščke in oblikujte rogljičke.
- Rogljičke polagajte na peki papir in pecite v ogreti pečici na 170 stopinjah približno 15 minut.
- Potresite s sladkorjem v prahu.
Nasvet: Namesto mletih mandljev lahko uporabite orehe. Tako bodo rogljički še bolj sočni.
S temi recepti se Piccantino Magazin za letos poslavlja. Celotna Piccantino ekipa vam želi vesel božič, čudovite praznike in srečno novo leto!
Zadnje ocene
-
5.0 (1)TEEKANNE Zeliščni čaj "Landlust Almgaudi", 43 g
-30%- okusen tako topel kot hladen
- navdihnjeno z zeliščno limonado
- svež okus iz Avstrije
€ 2,58 € 3,69 (€ 60,00 / kg)Dostava do 30 december
-
5.0 (1)Himmeltau Zdrobov napitek z medom, 405 ml
- na osnovi mleka
- kremasta konsistenca
- brez konzervansov
€ 3,19 (€ 7,88 / l)Dostava do 30 december
-
5.0 (2)Hofbauer Mozart kroglice - Mlečna čokolada, v škatli, 600 g
- marcipan iz mandljev in pistacij
- aromatična krema nugat
- 30 kosov, posamezno zapakirano
€ 29,99 (€ 49,98 / kg)Dostava do 30 december
-
3.5 (2)Spice for Life Perzijska modra sol, 200 g
- Intenziven slan okus
- Kot nalašč za mlin za sol
- Uporabite kot zaključno sol
€ 8,89 (€ 44,45 / kg)Dostava do 30 december
Iz naših objavljenih člankov:
-
Slovenija: standardna dostava brezplačna za pošiljke nad € 52,90
-
Brezplačno
vračilo -
Odprema v 24 urah
Več kot 12.400 izdelkov