Božična peka - medenjaki in vanilijevi rogljički

torek, 13. december 2016

Božična peka - medenjaki in vanilijevi rogljički

Božič je pred vrati in v tem času ne gre brez medenjakov in vanilijevih rogljičkov. Ponujamo vam dva nepogrešljiva recepta za najlepši čas v letu. 

Proizvodnja medenjakov ima dolgo tradicijo proizvodnje z nekaj regionalnimi razlikami. Medenjaki se izdelujejo ročno.  

Posebnost medenjakov je, da vsebujejo pošteno količino sladil (tradicionalno se uporablja med), vendar so praktično brez vode, mleka ali maščobe. Zato so zelo trpežni. Prav tako pa je njihova značilnost pikanten okus. 

Pripravili smo vam recept za medeno testo. Da pa bo okus najbolši, smo dodali tudi recept za mešanico začimb za medenjake. 

Poleg tega, pa boste našli tudi recept za odlične pirine vanilijeve rogljičke.

Začimbe za medenjake

Sestavine

  • 6 jagod pimenta
  • 6 klinčkov
  • 6 strokov kardamoma , zelenega
  • 1 zvezdasti janež
  • 1 žlica cimeta
  • ½ žlica ingverja v prahu
  • ½ žlice semena koriandra
  • 1 žlička muškatnga cveta

Priprava

  1. Odstranite semena iz strokov kardamoma. Semena kardamoma, piment, klinčke, semena koriandra in zvezdasti janež prepražite v ponvi, dokler lepo ne zadiši.  
  2. Zmešajte s preostalimi začimbami in zdrobite v možnarju, da dobite fin prah. 
  3. Nasvet: mešanico hranite v nepredušno zaprti posodi, ker se sicer hitro razdiši. 

Testo za medenjake:

Sestavine

  • 600 g ržene moke
  • 400 g trsnega sladkorja
  • 30 g začimb za medenjake
  • 4 jajca
  • 4 žlice medu
  • 1 čajna žlička sode bikarbone

Priprava

  • Vse sestavine zmešamo skupaj in zamesite gladko testo.  
  • Naj počiva čez noč testo v skledi, ki ste jo pokrili s krpo. 
  • Razvaljajte testo na približno pol cm debelo. 
  • S pomočjo modelčkov izrežite piškote in jih premažite z jajcem. 
  • Na 170 stopinj Celzija pecite do zlato rjave barve. 
  • Uživajte.

Pirini vanilijevi rogljički

Ni božiča brez vanilije. Zato smo pripravili recept za čudovite vanilijeve rogljičke.

Sestavine

  • 400 g polnozrnate pirine moke
  • 300g masla
  • 300 g mletih mandljev
  • 300 g medu
  • 3 rumenjaki
  • 3 zmleti stroki vanilije 

Priprava

  1. Pirino moko, maslo, mandlje, med in vanilijo zmešajte, nato dodajte rumenjake in zamesite gladko testo. 
  2. Dobro pregnetite in pustite počivati dve uri. 
  3. Razdelite testo na majhne koščke in oblikujte rogljičke.
  4. Rogljičke polagajte na peki papir in pecite v ogreti pečici na 170 stopinjah približno 15 minut. 
  5. Potresite s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Namesto mletih mandljev lahko uporabite orehe. Tako bodo rogljički še bolj sočni.

S temi recepti se Piccantino Magazin za letos poslavlja. Celotna Piccantino ekipa vam želi vesel božič, čudovite praznike in srečno novo leto!