Post po Hildegardi iz Bingna

Benediktinska opatinja Hildegarda iz Bingna se je v svojem življenju ukvarjala z veliko različnimi področji. Prav tako je pisala o naravnem in naturopatskem delovanju začimb.

Strokovnjati se s postom ukvarjajo že od antike dalje. Že grški zdravnik Hipokrat je priporočal opuščanje hrane, da bi lahko omogočili delovanje svojem "notranjem" zdravniku.

Post po Hildegardi von Bingen nima veze s stradanjem. Ne gre za hujšanje in ne za dieto. Osnovna ideja je bila odpoved določeni hrani za določen čas. Postenje bi ljudem, ki niso ne bolani, ne popolnoma zdravi, dalo dar zdravja.

Med dnevno obdelavo hrane, ki gre skozi telo, je potrebno veliko energije. Pri postu ta energija ostane na voljo za druge dejavnosti, zato se sprožijo procesi razstrupljanja in samozdravljenja. Presnova se pospeši, telo ima več enregije, ublažijo se lahko tudi kronične bolezni. Post pa dobro vpliva tudi na duševno počutje.

Da lahko resnično izkoristite vse prednosti terapevtskega postenja, se ga je potrebno lotiti pravilno.

Običajno postenje traja med šest in dvanajst dni. Zelo priporočljivo je, da telo optimalno pripravite na teden dni postenja. Dva dni pred postom se psihično pripravite na postenje in poleg vode, spijte dva do tri litre komarčkovega čaja ali čaja za postenje.

Post

Postni meni naj bi bil videti takole:

Zjutraj pojejte porcijo kuhane pirine kaše s suhim sadjem in začimbami, ki bodo poskrbele za energijo, kot so na primer pehtran, galgant, cimet ali semena trpotca.

Opoldne pojejte dva do tri krožnike postne juhe. To je zelenjavna juhica iz kakovostnih sestavin, kot so pirin zdrob, prave začimbe in zelenjava. V popoldanskem času pojejte jabolko in Hildegardine začimbne piškote.

Za večerjo spet pojejte krožnik do dva juhe in do štiri začimbne piškote.

Kot pijačo preko celega dneva pijte komarčkov ali postni čaj (2-3litre).

Zelo pomembna je tudi fizična aktivnost. Na primer vsakodnevni sprehodi in druga telesna dejavnost. Ne pozabite na čas počitka, kjer ne boste delali nič.

Katere začimbe so nepogrešljive pri postu?

Zdaj smo prišli do nekaterih začimb, ki jih Hildegard iz Bingna, priporoča v času posta:

Pehtran je rastlina, ki izvira iz Sredozemlja. Prašek iz pehtranovih korenin se uporablja za "sluz v glavi". Krepi tako zdrave kot bolne, pomaga pri prebavi in je dober za želodčne težave.

Ingver je resnično vsestranska začimba. Z visokim deležem eteričnih olj spodbuja prebavo in presnovo.

Galgant se imenuje tudi blagi ingver. Hildegard von Bingen ga je uporabljala pri boleznih dihal in vročini.

Muškatni orešček se uporablja za dobro počutje.

Cimet spodbuja metabolizem in v toplem vinu ublaži protinsko bolečino.

Klinčki se uporabljajo pri glavobolu. S svojim okusom oživijo duševno izčrpanost in zbistrijo glavo.

Hildegardini začimbni piškotki:

Potrebujete:

400 g pirine moke

  • 250 g masla
  • 150 g rjavega sladkorja
  • 200 g narezanih mandljev
  • 2 jajci
  • 20 g mletega muškatnega oreščka
  • 20 g cimeta v prahu
  • 10 g mleti klinčki
  • ščepec soli
  • nekaj vode

Zmešajte sestavine in mešajte dokler ne dobite lepo gladkega testa. Oblikujte dve kepi in ga postavite na hladno. Nato testo razvaljajte in razrežite na rezine, ki jih pecite na 180 stopinj približno 15-20 minut.

Opomba: Ne pojejte več kot šest piškotkov na dan.