Chutney: omaka, ki je svetu pokazala paleto okusov

Chutney: omaka, ki je svetu pokazala paleto okusov

Aromatične barve: tako so značilni čatniji iz svežega sadja in eksotičnih začimb. Nič čudnega: njihova domovina, Indija, že stoletja velja za kraljestvo intenzivnih barv, privlačnih vonjav in močnih arom.

Navdih gospodinj in šefov
V kolonialnem obdobju so Angleži, ki so radi potovali, v Evropo prinesli še neznane čatnije. Kuhane omake iz sadja, čebule in začimb so bile tako dobro sprejete, da so gospodinje in profesionalni kuharji razvili zapletene recepte iz regionalnih sestavin. Eksotično sadje, kot so mango ali ananas, so nadomestile marelice, slive, češnje ali slajše sorte buč. Stare kuharske knjige še vedno razkrivajo presenetljivo izpopolnjene kreacije in nasvete za pripravo. Predsodek, da se čatniji uporabljajo za prikrivanje slabo pripravljene hrane sploh ne velja: V vrhunski gastronomiji umetnost njihovega razvoja in proizvodnje še vedno velja za nalogo mojstra.

Mimogrede, "chutney" naj bi bil izpeljanka hindujske besede chatni, kar pomeni "za polizati".

Okusna raznolikost
Presenetljiva je tudi paleta okusov: od sadnih in začinjenih, kislih in pikantnih do nevarno pekočih in neškodljivo sladkih. Poleg tega so čatniji vedno in povsod dobrodošli: na žaru ali v vrhunski restavraciji, ob sredozemski ribji terini, pikantnih kotletih ali nežnem izboru sirov. Običajno intenzivna sladica s teksturo, podobno marmeladi, skoraj nikoli ne dobi odpora.

Čatniji spodbujajo apetit, dopolnjujejo dobro kulinariko in celo kažejo pridih svetovljanstva. Poleg tega: zlasti v temnih letnih časih te pisane omake ne bodo navdušile le s svojo barvo, temveč bodo tudi okusne tolažilne sestavine. Zaključek: s temi omakami za pomakanje boste odkrili veliko novih okusov in so kot nalašč primerne tudi za darilo.

Bi tudi sami radi ustvarjalni in iščete preprost osnovni recept? Potem berite dalje!

  • 1 kg sadja ali sladke zelenjave, kot sta buča in rdeča pesa
  • 250 gramov sladkorja
  • 0,5 l kisa ali 0,25 l kisa (za trpko sadje je priporočljivo manj kisa)
  • 1 velika čebula ali 2 srednji čebuli (običajno ima prednost bela čebula)
  • Nekaj olja brez okusa, npr. sončnično olje
  • 2 žlici gorčice v prahu ali grobo zdrobljenih gorčičnih semen, 1 žlička drobne soli

Priprava
Čebulo sesekljajte na drobno in jo podušite na olju. Nato dodajte kis in sladkor, na kratko zavrite in nato vmešajte vse druge sestavine. Čatni pokrijte in na srednjem ognju kuhajte vsaj 20 minut. Če tekočina prehitro izhlapi, dodajte malo vode. Vendar to počnite previdno, saj mora čatni na koncu vsebovati le malo tekočine. Za daljši rok trajanja napolnite sterilne kozarce in jih dobro zaprite - hranite na hladnem!

Ta recept lahko dopolnite z začimbami, čilijem, ingverjem ali alkoholom, na primer viskijem ali desertnim vinom.