Božično začinjene pijače

ponedeljek, 02. december 2019

Božično začinjene pijače

Tukaj boste našli recepte za pijače z okusom božiča, kot so udarec, čaj in kuhano vino.

Božični punč z marcipanom (blag)

sestavine

  • 750 ml rdečega vina
  • 500 ml črnega čaja
  • 500 ml pomarančnega soka, sveže iztisnjenega
  • 200 ml ruma
  • 100 g marcipana
  • 20 g temne čokolade
  • 7 klinčkov
  • 5 žlic rjavega sladkorja
  • 2 vanilijeva stroka
  • 1 cimetova palica, cela
  • Naribana lupina pomaranče
  • naribana lupina limone
  • Sok limone

priprava

  1. V ponvi karamelizirajte rjavi sladkor dodajte vino, limonin sok, pomarančni sok in čaj.
  2. Dodajte klinčke, cimetovo palico in pomarančno ali limonino lupinico.
  3. Po dolžini narežite stroke vanilije in postrgajte šopek, nato dodajte vse.
  4. Zdaj na drobno narežite čokolado in marcipan in primešajte.
  5. Počasi segrevajte in pustite, da vre 10-15 minut.
  6. Odcedite, dodajte rum in postrezite.

Božični punč (zelo močan)

sestavine

  • 1 l viskija
  • 750 ml vode
  • 100 ml jamajškega ruma
  • 6 nageljnovih žbic
  • 2 sladkorni palčki
  • 1 žlička medu
  • 1 cimetova palica, cela
  • ½ limone
  • ½ pomaranče

priprava

  1. Viski, rum, sadje in začimbe zmešate v kozarec za zapiranje in pustite vsaj 30 minut.
  2. Nato mešanico viskija na kratko zavrete z vodo v ponvi. Zdaj lahko vse začinite s cimetom, klinčki, medom in limoninim sokom.
  3. Odcedite in postrezite vroče.

Božični začinjeni čaj

Sestavine za 6 obrokov

  • 6 skodelic vode
  • 180 ml pomarančnega soka
  • 120 g sladkorja
  • 60 ml ananasovega soka
  • 6 čajnih vrečk (sorta po okusu)
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 žlička nageljnovih žbic
  • 1 kos lupine cimeta, 2-3 cm

priprava

  1. V ponev vlijete vodo in dodate nageljnove žbice in cimet.
  2. Vročo vodo zavrete, odstranite z vročine, čajne vrečke položite v vodo in pustite, da se namakajo, dokler čaj ne dobi želene jakosti.
  3. Odstranite nageljnove žbice, cimetovo palico in čajno vrečko.
  4. V loncu zmešate sok pomaranče, limone in ananasa s sladkorjem in segrevate, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.
  5. Čaj dodamo mešanici sokov, premešate in postrežete vroče.

Klasično kuhano vino

sestavine

  • 2 steklenici dobrega rdečega vina
  • 600 ml vode
  • 140 g sladkorja
  • 6 nageljnovih žbic
  • 2 cimetovi palčki, celi
  • 2 pomaranči, razrezani v stolpce
  • Sok 2 limon

priprava

  1. V ponvi segrejte vse sestavine, dokler ne zavrejo.
  2. Zdaj dodajte rezine pomaranče in vse skupaj nekaj časa kuhajte.
  3. Odstranite nageljnove žbice in cimetove palčke, nalijte v kozarce in uživajte.