Ali so oreščki zdrav prigrizek?

Ali so oreščki zdrav prigrizek?

Oreščki so resnično mamljiv prigrizek, bodisi v skledi na zabavi ali na mizici doma. Težko se jim je upreti. Toda ali lahko to storite brez slabe vesti in ali so oreščki nezdravi?

Visoka vsebnost maščob

Dejstvo je, da so oreščki bogati z maščobami, zato so tudi zelo kalorični. Večina oreščkov pa vsebuje nenasičene maščobe: bodisi polinenasičene maščobe, kot so orehi in pinjole, bodisi mononenasičene maščobe kot v mandljih, pistacijah, pekanih in lešnikih.

Po drugi strani pa brazilski oreščki, indijski oreščki in makadamija vsebujejo več nasičenih maščob. Preveč tega lahko prispeva k visokemu holesterolu, zato je te oreščke najbolje jesti le občasno.

Kostanj je izjema, ker vsebuje manj maščob in več škrobnih ogljikovih hidratov kot drugi oreščki.

Nadomestek za druge prigrizke

Oreščki so dobra izbira, če jih uporabite kot nadomestek za druge prigrizke, ki vsebujejo veliko nasičenih maščob ali sladkorja (piškoti, čokolada, torte...). Visoka vsebnost beljakovin in vlaknin vas napolni, vsebujejo pa tudi pomembna hranila, kot so vitamin E, kalij in magnezij.

Ne preveč!

Bodite pozorni na velikost porcij, ker so oreščki zelo kalorični. Omejite se na manjšo pest oreščkov (približno 30 g), ker ta vsebuje približno 175 kcal. Če se težko ustavite, je dobro kupiti oreščke, ki so še v lupini. Potreben je čas, da odprete lupine, zaradi česar jih pojeste manj. Še ena prednost: oreščki, ki so še v lupini, so običajno nesoljeni in zato bolj zdravi (z izjemo soljenih pistacij v lupini).

Brez nezdravih dodatkov

Poskusite se izogibati praženim, soljenim, aromatiziranim ali z medom praženim oreščkom, saj ti vsebujejo dodano sol ali sladkor. Ti dodatki zmanjšujejo zdravstvene koristi oreščkov.

Če ste na zabavi, ne pozabite, da so oreščki običajno soljeni, kar lahko povzorči žejo in spodbudi k večji porabi alkohola.

Najbolj zdravi oreščki so neslani in brez okusa, vendar to ne pomeni, da morajo imeti okus mehak in dolgočasen. Eksperimentirajte z dodajanjem začimb, kot so kitajska mešanica petih začimb, paprika ali kajenski poper. Za bolj sladek okus poskusite ekstrakt cimeta ali vanilije. To oreščkom doda poseben pridih in poskrbi za raznolikost.

Zaključek

Če ste previdni pri velikosti porcije in se izogibate nezdravim dodatkom, kot sta sol in sladkor, so oreščki lahko zdrava izbira za prigrizek med obroki ali ob njih. Uživajte!