Trije dobri nasveti, s katerimi bodo pečena jabolka še boljša

Trije dobri nasveti, s katerimi bodo pečena jabolka še boljša

Čas pečenega jabolka je res poseben: večerno nebo je zdaj pogosteje v svoji neprimerljivi žametni modrini, življenje na vrtovih in v parkih dremlje in tudi najbolj trdovraten ulični vrvež se razblini nekoliko prej kot običajno. Najboljša stvar v celotni zgodbi: za prijetno domačo igro s pečenim jabolkom je potrebnih malo priprav in še manj spretnosti.

Kaj je torej skrivnost za dobro pečeno jabolko? Ker so v najbolj vznemirljivih pravljicah vse dobre stvari pogosto po tri, se držimo tega zlatega pravila:

Številka ena - sorta jabolk
Najprej: pri izbiri sorte ni toliko pomembno, kakšen je njen okus, ampak predvsem, kakšna je njena konsistenca. Jabolko mora biti čvrsto. Konec koncev naj v pečici ne bi razpadel in naj bi ga pozneje zlahka izdolbli. Priljubljene so trpežne sorte, kot so "Belle de Boskoop", Cox Orange, Berlepsch, Jonagold in Gravenstein. Mnogi menijo, da je njihov okus precej trpek, kar je njihova prednost. Tisti, ki so še posebej sladkosnedi, pri nadevu preprosto posežejo globlje v pregovorni lonec medu.

Številka dve - nadev
Pravo orodje ni nikoli napačno. To velja tudi za lupilce jabolk ali podobna orodja. Preveč domišljije? Nikakor ne! Tudi če je rezalnik uporabljen samo decembra - se splača.
Pozor: V nobenem primeru ne vrtajte luknje v dno jabolka. Če nadev v pečici izteče, je vsa čarobnost izginila. Zdaj pa še glavna stvar: nadev. Obstaja veliko različic. Klasični pa ostaja preprost in vsebuje mandlje ali mešanico iz orehov in lešnikov, po možnosti surov marcipan, sultane, malo cimetovega sladkorja ali medu. Nekateri radi vmešajo tudi nekaj kapljic Amaretta ali Cointreauja. Ko vse sestavine zmešate v homogeno maso, z njo nadevajte jabolka.

Številka tri - pečenje
Jabolka v srajčki - česar mnogi ne vedo: Tekočina sodi v posodo za peko. Najbolje je, če je mešanica jabolčnega soka in belega vina, ki izdatno prekrije dno. Če so z vami otroci, se lahko od vina poslovite že prej in v sok potresete nekaj nageljnovih žbic. Odvisno od lastnosti pečice lahko pečena jabolka cvrčijo pri 160 do 180 stopinjah konvekcije ali pri 180 do 200 stopinjah zgornje/spodnje toplote. Odvisno od njihove velikosti jih lahko v savni pustite od 20 do 30 minut.

Ali boste pečena jabolka postregli z vaniljevo omako ali vaniljevim sladoledom, je stvar okusa. Če obojega ne marate, ostanite pri »samem pečenem jabolku«. In za tiste, ki bi si namesto čistega vina raje natočili čajno specialiteto: Blagi črni čaj, poparki oolonga in rooibosa polepšajo okus jabolka, sprostijo in razširijo čarobnost zimske noči.

Nimate pri roki recepta za nadev? Pomagamo pri klasični različici in vam želimo atmosferski večer!

Za približno 4 jabolka potrebujete:

  • 40 g rozin ali drugega suhega sadja (marelice, slive itd.)
  • 4 cl ruma, amaretta ali cointreauja
  • 40 g sesekljanih oreščkov (orehi, lešniki)
  • 30 g sesekljanih mandljev
  • 70 g surove marcipanove mase
  • 1 ščepec mletega cimeta
  • 1 ščepec mletih nageljnovih žbic (neobvezno)

V ponvi na kratko popražite sesekljane oreščke in mandlje ter jih stresite v skledo. Z vsemi ostalimi sestavinami zmešajte v gladko maso, pustite na kratko stati, napolnite jabolka in jih dajte v pečico. To je to!