Bake Affair Rženo kislo testo

Za kmečke kruhe in druge temne kruhe

€ 4,99

(€ 49,90 / kg, vklj. 9,5% DDV - izklj. stroški dostave)

Vsebina: 100 g

Dostava do petek, 19. avgust, v kolikor naročite danes do 11:00 ure.

Na zalogi je samo še 7 kosov

Brezplačna dostava v državo Slovenija od € 47,90.
Informacije o dostavi in vračilih

Lastnosti in prednosti

  • kislost: približno 125
  • za zaokrožitev arome
  • lažja obdelava testa

Št. izd.: BAF-40-2, Vsebina: 100 g, EAN: 9120101513122

Opis

Kislo testo se uporablja za izdelavo različnih pekovskih izdelkov. Med drugim poskrbi za boljše zadrževanje vlage in tako olajša delo s testom. Pomaga tudi pri vezanju pomembnih mineralov in upočasnjuje rast plesni. Kruh iz takšnega testa je lažje prebavljiv, ima boljši okus in ostane svež veliko dlje kot kruh brez kislega testa.

Rženo kislo testo Bake Affair ima kislost približno 125 in je zelo primerno za izboljšanje okusa temnih kruhov in žemljic.


Kako pripraviti kislo testo:

Za pripravo kislega testa vzemite kozarec s prostornino najmanj 1 litra. Preprosto postavite pokrov na odprtino kozarca, da ga pokrijete - pokrova ne privijte ali tesno zaprite.

Zadostuje, da ga hranite pri sobni temperaturi. Če ga pustite v toplejšem prostoru, bo pripravljen po 4-5 dneh.

1. dan: Vzemite 50 g svetle ržene moke, 1 žlico rženega kislega testa in 60 g vode iz pipe. Te sestavine zmešajte z roko, dokler zmes ne postane podobna gosti pasti. Prva dva dni je treba mešati ročno, saj tako spodbujate divje kvasovke in naravne bakterije, ki zagotavljajo dobro fermentacijo. Nato zmes položite v kozarec in odprtino kozarca do polovice pokrijte s pokrovom (ne zategnite). Pustite počivati vsaj 24 ur.

2. dan: Starter je lahko čez noč razvil rahlo aromo in rahlo sladko diši. 2. dan v testo dodajte še 50 g svetle ržene moke in 50 g vode. Sestavine zmešajte skupaj z roko. Testo naj bo malo bolj kremasto kot prejšnji dan. Pokrijte odprtino kozarca do polovice s pokrovom - ne tesno. Pustite počivati še 24 ur.

3. dan: Starter se že začenja spreminjati in ima rahlo kiselkast vonj po jogurtu. Tretji dan v testo dodajte še 50 g svetle ržene moke in 50 g vode. Tokrat lahko mešate z žlico, dokler testo spet ne postane kremasta pasta. Pokrijte do polovice odprtino kozarca in pustite počivati še 24 ur.

4. dan: Starter naj bi že začel brbotati in razvijati vonj, podoben trpkemu jabolčniku. Testu še enkrat dodajte 50 g svetle ržene moke in 50 g vode ter mešajte z žlico do kremastega. Pokrijte do polovice odprtino kozarca in pustite počivati še 24 ur.

5. dan: Testo je skoraj pripravljeno za peko. Ponovite enak postopek kot 4. dan - dodajte 50 g svetle ržene moke in 50 g vode, dobro premešajte in pustite napol pokrito 24 ur.

6. dan: še zadnjič dodajte 50 g moke in 50 g vode, premešajte in pustite vzhajati na sobni temperaturi še 24 ur. Če se v vašem testu do tega trenutka še ni pojavilo nobenih mehurčkov, ga "nahranite" z nekaj polnozrnate ržene moke in hranite na toplem – idealno pri 28°C, vendar ne toplejše od 32°C. Postavite ga na primer ob radiator, v fermentacijsko škatlo ali zavito v brisačo na termofor.

7. dan: Vaš starter za kislo testo je zdaj pripravljen. Od zdaj naprej ga lahko hranite v hladilniku. "Nahranite" ga vsakih 10-14 dni, tako da odvržete 50 g testa in dodate 50 g moke in 50 g vode ter dobro premešate. Pustite ga počivati pri sobni temperaturi, dokler se ne podvoji, nato ga ponovno postavite v hladilnik.

Predtesto za kislo testo: Za pripravo kislega testa uporabite približno 10 - 30 % starterja za moko. To pomeni, da na vsak kilogram moke v vašem receptu zmešajte 100 - 300 g moke z enako količino vode in dodajte 10 - 30 g starterja za kislo testo.

Peka s kislim testom: Ker kislo testo na začetku nima veliko vzhajajoče moči, morate pri peki kruha na začetku dodati tudi kvas. Starejše in bolj zrelo je kislo testo, večja je njegova vzhajalnost.

Uporaba: Za peko
Izvor: Avstrija
MetaInfo: Sestavine za peko in kuho

Sestavine

  • Ržena moka
  • Voda
  • starter kulture
  • Rženi obrok
  • mlečna kislina (Kislinsko sredstvo)
  • Sredstvo za sproščanje E341
  • Pšenični otrobi

Hranilna vrednost

Hranilna vrednost na 100 g
Energijska vrednost / Kalorije1214 / 290 kj / kcal
Maščoba2,7 g
  od tega Nasičene maščobne kisline0,4 g
Ogljikovi hidrati19,9 g
  od tega Sladkor1,4 g
Beljakovine18,3 g
Vlaknine33,5 g
Sol0,03 g

Vprašanja in odgovori na temo Bake Affair Rženo kislo testo

Pridobite konkretne odgovore kupcev, ki so kupili ta izdelek.

Mnenje naših strank

Izkušenj v slovenščina za Bake Affair Rženo kislo testo

5,0 od 5 zvezdic
5 Zvezdic
1 (100%)
4 Zvezdice
0 (0%)
3 Zvezdice
0 (0%)
2 Zvezdici
0 (0%)
1 Zvezdica
0 (0%)

1 ocena

Podobni izdelki:

Kupci, ki so naročili "Rženo kislo testo" so naročili tudi: