Izbira pravega mesa za žar

Nastopil je idealni trenutek. Temperature se višajo in zopet je čas za prižig žara. Pripravili smo vam nekaj nasvetov, ki jih upoštevajte pri izbiri popolnega mesa za žar. 

V prvem delu naše serije člankov, namenjamo pozornost pravi izbiri mesa. Za najboljšo izkušnjo žara je meso temelj, na katerem se gradi vse ostalo. Meso lahko začinjate kolikor želite, a brez ustreznega mesa, okus ne bo pravi.  

Tukaj je kratek odgovor za nepotrpežljive. Na kratko: na žaru se da peči vse vrste mesa. Katerikoli tip vam je ljubši - svinjina, govedina, teletina ali perutnina je, uganili ste, stvar vašega osebnega okusa. 

Da bo okus vašega žala popoln, morate pri izbiri upoštevati nekaj stvari. 

  • Poiščite mesarja, pri katerem sta izbor in kakovost ustrezna ter mu lahko zaupate. 

  • Kupujte meso za na žar le višje kakovosti. Prerezana površina mesa mora biti suha in svetla. Bledost, lepljivost in pomanjkanje mesnega soka so dokazi slabe kakovosti.

  • Barva je pomembna. Goveje meso mora biti intenzivno rdeče, prašičje močno rožnato, telečje svetlo rožnato in nežno, jagnjetina pa naj bo svetlo rdeča.

  • Kupite le fino marmorirano meso. Če je meso za žar (tudi zrezki) prepojeno z maščobnimi vlakni, ne ostane le sočno, ampak je maščoba pomembna tudi za okus. Ne skrbite: Fina maščobna vlakna izginejo med peko mesa, ampak okus ostaja.

  • Poskrbite, da so perutnina, teletina in svinjina, sveže. Po drugi strani pa morata biti govedina in jagnjetina dobro dozoreli. Tako sta prijetno mehki in imata najboljši okus. Kar vprašajte po dospelosti mesa.

  • Meso se mora vedno rezati proti toku. Šele takrat bo res idealno za pečenje na žaru. Ne režite mesa na pretanke rezine. Vedno mora biti rezina vsaj za en prst debela, sicer bo kos po peki na žaru presuh.

V naslednjem članku se bomo ukvarjali z vprašanjem, na kakšen način se meso najbolje marinira.