Tabasco

Chilisauce

Način priprave:
Tabasco še vedno proizvajajo enako kot pred 130 leti, še vedno je popolnoma naravni izdelek. Srtoki čilija se obirajo od septembra do decembra in še ist dan so zdrobljeni in pomešani s soljo. V hrastovih sodih je mepanica shranjena vsaj 3 leta. Ko je čili mešanica dozorevala dovolj dolgo pustijo, da neželjena tekočina odteče in doda se žgan kis. Za konca se celota meša za približno 4 tedne, odstranijo se še ostanki stroka in semena.

Tabasco zeleni:
Zeleni Tabasco je milejši in se pridobiva iz Jalapenjo čilija. Za ljubitelje srednje-pekoče kuhinje je ta omaka pravi MUSS!

Karibska čili omaka:
Omake so narejene iz sesekljanega čilija, čebule, kisa in soli. Odvisno od sorte, so omake lahko svetlo rdeče (doda se paradižnik) ali rumene barve (vsebuje kurkumo).

Navodila za uporabo:
Tabasco omake lahko imajo različne okuse - od ognjenega do sladko pekočega. Tipična mehiška omaka se pogosto uporablja za Jambalayo in Chili Ccon Carne, vendar najde omaka uporabo tudi kot polnilo za burritose, enchiladase in wrapse.

vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH