Vanilija
Vanilla planifolia
Navodila za uporabo:
Uporabljajo se posušeni olup stroka oz. semena. Vsakdo pozna in ljubi okus vanilije - sladko in tudi rahlo pikantno. Vonj je za umret - intenziven in rahlo sladek. Pri nas se vanilija uporablja za obogatitev sladic, za izdelavo sladoleda, čokolad, kave, krem, peciva in še več. V Teksasu, na primer, se vanilija pogosto uporablja za začimbe in začinjanje slanih jedi, kot so raki in mesne jedi.
Izvor:
Vanilija izvira iz plezalne orhideje, ki jo najdemo predvsem v Mehiki, Gvatemali in drugih državah v Južni Ameriki. Najboljša svoje vrste je Bourbon vanilija, za katero je značilna zelo visoka kakovost. Danes vanilijo gojijo predvsem na Madagaskarju, pa tudi na otoku Reunion in Komorih.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Vanilija
-
Bialetti Kava "Perfetto Moka" VANIGLIA, 250 g, 250 g
- 80% Arabica, 20% Robusta
- tradicionalna italijanska metoda praženja
- intenzivna aroma vanilije
-
Alnatura Bio burbonska vanilija, mleta, 5 g
- iz celega stroka
- za peko in oplemenitenje
- nezamenljiv okus
-
Alnatura Bio vanilin puding, 120 g
- trojni paket
- okusno je kot puding in omaka
- 100% bio, vegansko in brez glutena
-
-
KOTÁNYI Prava burbonska vanilja, 1 k.
- plemenito in zapeljivo
- vsestransko
- zelo aromatična vanilja
-
Alnatura Bio sojin napitek - vanilja, 1 l
- brez glutena in brez laktoze
- primerno tudi za penjenje
- na osnovi soje, pridelane v Evropi
-
Venchi Mlečna čokolada Cremino Gianduia, 110 g
- 3 kremaste plasti
- Z ZGO lešniki iz Piemonta
- Bela gianduia z mandljevo pasto
-
Rapunzel Bio burbonska vanilija v stroku, 2 k.
- 2 stroka na kozarec
- previdno fermentirano
- nepogrešljiva aroma
-