Vanilija
Vanilla planifolia
Navodila za uporabo:
Uporabljajo se posušeni olup stroka oz. semena. Vsakdo pozna in ljubi okus vanilije - sladko in tudi rahlo pikantno. Vonj je za umret - intenziven in rahlo sladek. Pri nas se vanilija uporablja za obogatitev sladic, za izdelavo sladoleda, čokolad, kave, krem, peciva in še več. V Teksasu, na primer, se vanilija pogosto uporablja za začimbe in začinjanje slanih jedi, kot so raki in mesne jedi.
Izvor:
Vanilija izvira iz plezalne orhideje, ki jo najdemo predvsem v Mehiki, Gvatemali in drugih državah v Južni Ameriki. Najboljša svoje vrste je Bourbon vanilija, za katero je značilna zelo visoka kakovost. Danes vanilijo gojijo predvsem na Madagaskarju, pa tudi na otoku Reunion in Komorih.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Vanilija
-
- prava vanilija
- cvetlične note
- sladek in kremast okus
-
- sladka vanilija
- enostavna priprava
- rumeno-oranžen prah
-
- 2 stroka na kozarec
- previdno fermentirano
- nepogrešljiva aroma
-
- fino topljivi in hrustljavi
- vsebujejo 18% masla
- s pravo burbonsko vanilijo
-
- Nežna, cvetlična aroma
- Ekskluziven začinjen sladkor
- Tudi za začinjene jedi
-
- Še posebej varčno
- Zelo intenzivna aroma
- Izpopolnjuje sladice in pijače
-
- Visok delež vanilije
- Izjemno drobno zmleto
- Tudi za začinjene jedi
-
- očarljiva mešanica
- okusna sladka nota
- brez kofeina
-
- Drobno zmleto
- Posebej intenzivna aroma
- Tudi za morske sadeže