Janež
Pimpinella anisum
Uporaba:
Janež je tradicionalni božična začimba in zelo priljubljena za peko. Poleg tega je janež tudi zelo priljubljen kot dodatek za žgane pijače in likerje, kot so sambuka, Raki, Ouzo in Absint - zaradi janeža pridobi pijača lakrici podoben okus.
Nahajališče:
Začimba najbolje uspeva v zmernih podnebjih, zato je tudi južni predel Rusije glavno rastoče področje. Prvotno izvira janež iz Azije in vzhodnega Sredozemlja.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Janež
-
- dekorativna začimba
- s sladko aromo
- idealno za peko in kompote
-
Sonnentor Janež
50 g- okus podoben sladkemu korenu
- sladko-začinjena aroma
- zelo raznolika uporaba
-
KOTÁNYI Janež celi
28 g- sladkega okusa
- za kuhanje in peko
- idealno kot začimba in za aromatiziranje
-
Cosmoveda Mlet BIO zvezdast janež
10 g, 22 g, 75 g, 80 g, 230 g- za sladice in juhe
- za zelenjavo in kari
-
KOTÁNYI Janež
25 g- odličen za peko
- aromatičen, sladek okus
-
Cosmoveda Celosten BIO zvezdast janež
7,50 g, 8 g, 35 g, 45 g, 175 g- za sladice in juhe
- za zelenjavo in kari
-
Cosmoveda Celosten BIO janež
10 g, 30 g, 90 g, 300 g- za žgane pijače in sladice
- za kruh in pecivo
- janež iz Indije
-
Cosmoveda Mlet BIO janež
10 g, 23 g, 70 g, 80 g, 220 g- za špirite, sladice in kruh
- za pekarske izdelke
-
- za sladice
- tudi za zelenjavo
- začimba proti napihnjenosti