Janež
Pimpinella anisum
Uporaba:
Janež je tradicionalni božična začimba in zelo priljubljena za peko. Poleg tega je janež tudi zelo priljubljen kot dodatek za žgane pijače in likerje, kot so sambuka, Raki, Ouzo in Absint - zaradi janeža pridobi pijača lakrici podoben okus.
Nahajališče:
Začimba najbolje uspeva v zmernih podnebjih, zato je tudi južni predel Rusije glavno rastoče področje. Prvotno izvira janež iz Azije in vzhodnega Sredozemlja.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Janež
-
KOTÁNYI Janež, 25 g
- odličen za peko
- aromatičen, sladek okus
-
KOTÁNYI Janež, cel, 385 g
- sladko-pikanten, rahlo saden okus
- dotik brez primere
- aroma po sladkem korenu
-
Classic Ayurveda Zvezdast janež - cel bio, 50 g
- fina nota karija
- optimalen za perutnino in meso
- ognjena aroma
-
TEEKANNE Bio harmonija - janež, komarček in kamilica, 20 dvoprekatnih vrečk (40 g)
- z roiboosom, kumino in meto
- čudovito dišeče
- prijetno blagp in sveže
-
CHOICE Koromač janež kumina, bio, 20 vreč
- aromatični zeliščni čaj
- za okus
- ekološko certificiran