Janež
Pimpinella anisum
Uporaba:
Janež je tradicionalni božična začimba in zelo priljubljena za peko. Poleg tega je janež tudi zelo priljubljen kot dodatek za žgane pijače in likerje, kot so sambuka, Raki, Ouzo in Absint - zaradi janeža pridobi pijača lakrici podoben okus.
Nahajališče:
Začimba najbolje uspeva v zmernih podnebjih, zato je tudi južni predel Rusije glavno rastoče področje. Prvotno izvira janež iz Azije in vzhodnega Sredozemlja.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Janež
-
- okus podoben sladkemu korenu
- sladko-začinjena aroma
- zelo raznolika uporaba
-
- dekorativna začimba
- s sladko aromo
- idealno za peko in kompote
-
- sladkega okusa
- za kuhanje in peko
- idealno kot začimba in za aromatiziranje
-
- okras za sladice
- za kitajsko kuhanjo
-
- odličen za peko
- aromatičen, sladek okus
-
- za sladice in juhe
- za zelenjavo in kari
-
- za sladice
- tudi za zelenjavo
- začimba proti napihnjenosti
-
- za žgane pijače in sladice
- za kruh in pecivo
- janež iz Indije
-
- za špirite, sladice in kruh
- za pekarske izdelke