Sezam
Sesamum indicum
Navodila za uporabo:
Semena se uporabljajo posušena, cela ali mleta. V srednji Evropi je sezamova semena pogosto uporabljajo za peko kruha. V Aziji pa obstaja veliko jedi, ki se pripravljajo s sezamom npr. sladice in jedi z mesom in ribami, ki se ovijejo v čudovito skorjo sezama.
Pojavljanje:
Sezam prihaja iz Azije in je ena od najstarejših kulturnih rastlin na svetu. Že desetletja se majhna semena pridelujejo v Mezopotamiji med Tigrisom in Evfratom, v Indiji ter v Afriki. Danes so glavne izvoznice Nikaragva, Mehika, Kitajska in Turčija.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Sezam
-
-
-
Taifun Bio dimljeni tofu - mandlji-sezam, 200 g
- Dimljena različica tofuja
- S praženimi mandlji in sezamom
- Okusno toplo in hladno
-
KoRo Bio dimljen tofu mandlji-sezam, 200 g
- 100% organski tofu
- s pikantnim in trpkim okusom
- z mandljevo-sezamovo noto
-
Bake Affair Bio sezam, 100 g
- olupljen
- za pecivo ali kuhanje
- odlično tudi za uživanje surovega
-
Arche Naturküche Bio črni sezam, 125 g
- čista sezamova semena
- vsestranska uporaba
- iz ajurvedske kuhinje
-
BioKing - naravni izdelki vrhunske kakovosti Bio neluščne sezam, 500 g
- fino grenak okus
- idealno za slane jedi
-
Classic Ayurveda Cvetovi-sezam bio, 70 g
- "suhi čatni"
- za sladko in slano
- za tisti dodaten dotik
-
Alnatura Bio Tahini, 250 g
- Za omake, humus in začinjene jedi
- Aromatičen okus po oreščkih
- Brez stabilizatorjev