Sezam
Sesamum indicum
Navodila za uporabo:
Semena se uporabljajo posušena, cela ali mleta. V srednji Evropi je sezamova semena pogosto uporabljajo za peko kruha. V Aziji pa obstaja veliko jedi, ki se pripravljajo s sezamom npr. sladice in jedi z mesom in ribami, ki se ovijejo v čudovito skorjo sezama.
Pojavljanje:
Sezam prihaja iz Azije in je ena od najstarejših kulturnih rastlin na svetu. Že desetletja se majhna semena pridelujejo v Mezopotamiji med Tigrisom in Evfratom, v Indiji ter v Afriki. Danes so glavne izvoznice Nikaragva, Mehika, Kitajska in Turčija.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Sezam
-
- sorta: Santa Cruz
- ročno nabirano
- iz Bolivije
-
- oreškast okus
- visok odstotek selena
- z veliko minerali
-
- Oreškasto-začinjeno in tropsko-sočno
- Prigrizek brez čokolade
- Brez glutena, vegansko, vegetarijansko
-
- olupljen
- za pecivo ali kuhanje
- odlično tudi za uživanje surovega
-
- čista sezamova semena
- vsestranska uporaba
- iz ajurvedske kuhinje
-
- Za omake, humus in začinjene jedi
- Aromatičen okus po oreščkih
- Brez stabilizatorjev
-
- "suhi čatni"
- za sladko in slano
- za tisti dodaten dotik
-
- Blaga aroma po praženem rižu
- Vsestransko uporaben
- Brez glutena in vegansko
-
- Dimljena različica tofuja
- S praženimi mandlji in sezamom
- Okusno toplo in hladno