Križana kumina
Cuminum cyminum
Navodila za uporabo:
Semena se uporabljajo posušena, celostna ali mleta. Križana kumina je bistvenega pomena v kuhinji arabskega sveta, daljnega Vzhoda in Latinske Amerike in je pomemben sestavni del mešanice začimb garam masala in večine karijev.
Pojavljanje:
Križana kumina verjetno izvira iz vzhodnega Sredozemlja in Egipta. Dokazano je, da so Egipčani uporabljali križano kumino kot začimbo za kuhanje in to že pred več kot tisoči leti. Glavne dražve izvoznice danes so Iran, Indonezija, Kitajska in južno Sredozemlje.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Križana kumina
-
- v kuhi in kot zdravilna rastlina
- iz nadzorovane ekološke pridelave
-
- osveži
- za juhe
- s pikantno-sladkim vonjem
-
- Ostro
- Intenziven okus
-
- Začimba za izboljšanje
- Vsestransko uporabno
- Idealno tudi za solate
-
- Izpopolnjuje tudi indijske jedi
- Priljubljeno v pijačah ali jogurtu
- Vsestransko uporabno
-
- z marokansko nana meto
- pekoči stroki čilija
- eksotična aroma
-
- pomoč pri "krepki" hrani
- izredno dobro s stročnicami in jedi z zeljem
- začimba proti napenjanju
-
- v kuhi in kot zdravilna rastlina
- iz nadzorovane ekološke pridelave
-
- izredno pekoča mešanica
- brez umetnih arom
- za dodaten KIK-ostrine