Čili
Capsicum
Uporaba:
Jagodičevje (imenovane tudi kapsule) se pobirajo delno zrele in delno nezrele. Več kot odstranimo semen in notranjega rebra bolj zmanjšamo raven ostrine. Čili in čili v prahu ima velik pomen v azijskih in tajski kuhinji, ter tudi v latinsko ameriški, mehiški in karibski kuhinji.
Nahajališče:
Čiliji, ki se imenujejo tudi vroče paprike, sp po rodu iz Južne Amerike, in so vsi potomci Bird-Popra, ali Tepin čilija. Danes čilije gojijo po vsem svetu.
Najbolj vroča vrsta čilija na svetu:
Vrste Capsicum chinese velja za najbolj pekočo vrsto sploh. Njena kapsaicin koncentacija je več kot 2% in ima 300.000 Scoville enot. Svetovni rekord je dosegel rdeči Savina Habanero čili, kateremu so izmerili več kot 577.000 Scoville enot - preprosto neverjetno ostro!
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Čili
-
-
Peperita Čili v prahu Trinidad Scorpion, 12 g
- lestvica pikantnosti: 10/10
- dolgotrajna ostrina
- hladno posušeno na zraku
-
Ankerkraut Birdseye čili - celi stroki, 35 g
- eden od najbolj pekočih čilijev
- do 100.000 scovillov
- sadna aroma
-
Peperita 4-set Kitchen Chef čili v prahu (3/5/11/16), 1 k.
- 1x čili v prahu Erotico
- 1x čili v prahu Jalapeno
- 1x čili v prahu Naga Morich
-
Peperita Olivno olje čili / ekstra pikantno, 250 ml
- pikantnost: 10/10
- za prave ljubitelje čilija
- brez arom in kemičnega kapsaicina
-
Peperita 6-Set "Kitchen Chef" čili v prahu (2/5/6/7/9/16), 1 k.
- 1x čili v prahu Chili Banane
- 1x čili v prahu Erotico
- 1x čili v prahu Jalapeno
-
Peperita TF 101 čili koncentrat, 70 g
- lestvica pikantnosti 10/10
- intenzivna aroma
- v stekleni embalaži
-
Peperita Čili v prahu Scoth Bonnet, 12 g
- lestvica pikantnosti 7/10
- hladno posušeno: 35 ° / 38 ° C
- brez arom in kemičnega kapsaicina
-
Peperita TF 81 čili koncentrat, 70 g
- lestvica pikantnosti: 10/10
- močan, rahlo dimljen okus
- v stekleni embalaži