Čili
Capsicum
Uporaba:
Jagodičevje (imenovane tudi kapsule) se pobirajo delno zrele in delno nezrele. Več kot odstranimo semen in notranjega rebra bolj zmanjšamo raven ostrine. Čili in čili v prahu ima velik pomen v azijskih in tajski kuhinji, ter tudi v latinsko ameriški, mehiški in karibski kuhinji.
Nahajališče:
Čiliji, ki se imenujejo tudi vroče paprike, sp po rodu iz Južne Amerike, in so vsi potomci Bird-Popra, ali Tepin čilija. Danes čilije gojijo po vsem svetu.
Najbolj vroča vrsta čilija na svetu:
Vrste Capsicum chinese velja za najbolj pekočo vrsto sploh. Njena kapsaicin koncentacija je več kot 2% in ima 300.000 Scoville enot. Svetovni rekord je dosegel rdeči Savina Habanero čili, kateremu so izmerili več kot 577.000 Scoville enot - preprosto neverjetno ostro!
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Čili
-
- pekoče-dimljen okus
- optimalen za mehiško kuhinjo
- izredno pekoč
-
- pikantnost: 26.000 scovillov
- iz zrelih čilijev
- sadna aroma
-
- lestvica pikantnosti: 3/10
- intenzivna aroma
- steklena embalaža
-
- ročno
- celotni stroki
- previdno posušeni
-
- Odličen za obogatitev začinjenih jedi
- Primerno tudi za namaze
- Za sir, solate, namaze in golaž
-
Čili Pipp Hot Sun
100 ml- ostrina 10/10
- obogaten z rumeno papriko
-
- lestvica pikantnosti: 4/10
- okus na žaru pečene paprike
- idealno za juhe
-
Čili Pipp Sladki Habanero
100 ml- ostrina 5/10
- rahlo sladek okus
-
- lestvica pikantnosti: 10/10
- intenzivna aroma
- v stekleni embalaži