Čili
Capsicum
Uporaba:
Jagodičevje (imenovane tudi kapsule) se pobirajo delno zrele in delno nezrele. Več kot odstranimo semen in notranjega rebra bolj zmanjšamo raven ostrine. Čili in čili v prahu ima velik pomen v azijskih in tajski kuhinji, ter tudi v latinsko ameriški, mehiški in karibski kuhinji.
Nahajališče:
Čiliji, ki se imenujejo tudi vroče paprike, sp po rodu iz Južne Amerike, in so vsi potomci Bird-Popra, ali Tepin čilija. Danes čilije gojijo po vsem svetu.
Najbolj vroča vrsta čilija na svetu:
Vrste Capsicum chinese velja za najbolj pekočo vrsto sploh. Njena kapsaicin koncentacija je več kot 2% in ima 300.000 Scoville enot. Svetovni rekord je dosegel rdeči Savina Habanero čili, kateremu so izmerili več kot 577.000 Scoville enot - preprosto neverjetno ostro!
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Čili
-
Sonnentor Čili kosmiči, 45 g
- Za testenine, omake, karije in marinade
- Vegansko in vegetarijansko
- Ročno pakirano
-
Spice for Life Bio Bird Eye Chili - cel, 30 g
- Pozor: ognjeno vroče!
- Več kot 120.000 po Scovillovi lestvici
- Vsestranski
-
KOTÁNYI Čilijevo olje, 0,50 l
- prijetno oster, rahlo pekoč okus
- fino ekstra deviško oljčno olje
- popolna olivna nota
-
Robin Hot Chilli Oil - Original, 100 ml
- hladno stiskano, nativ
- pikantno iz posušenih listov čilija
- za oplemenitenje jedi
-
KOTÁNYI Čili z morsko soljo, 35 g
- stopnja ostrine: 8000 - 9500 Scoville
- 50-odstotni delež čilija
- za meso in zelenjavo
-
KOTÁNYI Čili mix ekstra pekoče, 34 g
- iz ''Scotch Bonnet'' čilija in soli
- pikantnost: 25000 Scovilov
- z morsko soljo
-
Wiberg Chili, 40 g
- ognjeno-pikantno
- intenzivno
- keramični mlinček
-
Robin Hot Chilli Sauce - Original, 60 ml
- naravni recept
- stopnja pikantnosti 5
- vegansko
-
KOTÁNYI Chili Scotch Bonnet, 24 g
- Ognjeno in sadno
- Granulirano in posušeno
- 100.000 - 300.000 Scoville