Čili
Capsicum
Uporaba:
Jagodičevje (imenovane tudi kapsule) se pobirajo delno zrele in delno nezrele. Več kot odstranimo semen in notranjega rebra bolj zmanjšamo raven ostrine. Čili in čili v prahu ima velik pomen v azijskih in tajski kuhinji, ter tudi v latinsko ameriški, mehiški in karibski kuhinji.
Nahajališče:
Čiliji, ki se imenujejo tudi vroče paprike, sp po rodu iz Južne Amerike, in so vsi potomci Bird-Popra, ali Tepin čilija. Danes čilije gojijo po vsem svetu.
Najbolj vroča vrsta čilija na svetu:
Vrste Capsicum chinese velja za najbolj pekočo vrsto sploh. Njena kapsaicin koncentacija je več kot 2% in ima 300.000 Scoville enot. Svetovni rekord je dosegel rdeči Savina Habanero čili, kateremu so izmerili več kot 577.000 Scoville enot - preprosto neverjetno ostro!
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Čili
-
-
KOTÁNYI Chipotle dimljeni čili, 49 g
- nepogrešljiva sestavina TexMex kuhinje
- dimljen okus
- prijetna ostrina
-
KOTÁNYI Čili z morsko soljo, 35 g
- stopnja ostrine: 8000 - 9500 Scoville
- 50-odstotni delež čilija
- za meso in zelenjavo
-
-
-
-
-
-
Sempio Čili pasta Gochujang, pekoča, 500 g
- veganske sestavine
- z rdečimi čili paprikami
- za cvrtje, mariniranje in pomakanje