Čili
Capsicum
Uporaba:
Jagodičevje (imenovane tudi kapsule) se pobirajo delno zrele in delno nezrele. Več kot odstranimo semen in notranjega rebra bolj zmanjšamo raven ostrine. Čili in čili v prahu ima velik pomen v azijskih in tajski kuhinji, ter tudi v latinsko ameriški, mehiški in karibski kuhinji.
Nahajališče:
Čiliji, ki se imenujejo tudi vroče paprike, sp po rodu iz Južne Amerike, in so vsi potomci Bird-Popra, ali Tepin čilija. Danes čilije gojijo po vsem svetu.
Najbolj vroča vrsta čilija na svetu:
Vrste Capsicum chinese velja za najbolj pekočo vrsto sploh. Njena kapsaicin koncentacija je več kot 2% in ima 300.000 Scoville enot. Svetovni rekord je dosegel rdeči Savina Habanero čili, kateremu so izmerili več kot 577.000 Scoville enot - preprosto neverjetno ostro!
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Čili
-
- 1x čili v prahu Chili Banane
- 1x čili v prahu Erotico
- 1x čili v prahu Jalapeno
-
- Stopnja ostrine: 10 od 10
- Iz Italije
-
- odlična alternativa za omake
- intenziven okus
- lestvica pikantnosti: 7/10
-
- lestvica pikantnosti: 8/10
- hladno sušeno na zraku
- z Demeter certifikatom
-
- pikantnost: 1/10
- sadna aroma
- cvetlični šopek
-
- lestvica pikantnosti: 10/10
- za prave ljubitelje čilijev
- brez umetnih arom
-
- Odličen za obogatitev začinjenih jedi
- Primerno tudi za namaze
- Za sir, solate, namaze in golaž
-
- izdelan iz najboljših bio-paradižnikov
- ognjeno-pekoč in blag obenem
- okusno z žarom
-
- Blaga čili paprika v treh barvah
- Kremasto napolnjeno
- Za obilne prigrizke