Čili
Capsicum
Uporaba:
Jagodičevje (imenovane tudi kapsule) se pobirajo delno zrele in delno nezrele. Več kot odstranimo semen in notranjega rebra bolj zmanjšamo raven ostrine. Čili in čili v prahu ima velik pomen v azijskih in tajski kuhinji, ter tudi v latinsko ameriški, mehiški in karibski kuhinji.
Nahajališče:
Čiliji, ki se imenujejo tudi vroče paprike, sp po rodu iz Južne Amerike, in so vsi potomci Bird-Popra, ali Tepin čilija. Danes čilije gojijo po vsem svetu.
Najbolj vroča vrsta čilija na svetu:
Vrste Capsicum chinese velja za najbolj pekočo vrsto sploh. Njena kapsaicin koncentacija je več kot 2% in ima 300.000 Scoville enot. Svetovni rekord je dosegel rdeči Savina Habanero čili, kateremu so izmerili več kot 577.000 Scoville enot - preprosto neverjetno ostro!
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Čili
-
KOTÁNYI Chipotle dimljeni čili, 49 g
- nepogrešljiva sestavina TexMex kuhinje
- dimljen okus
- prijetna ostrina
-
Sonnentor Čili kosmiči, 45 g
- Za testenine, omake, karije in marinade
- Vegansko in vegetarijansko
- Ročno pakirano
-
KOTÁNYI Čili mix ekstra pekoče, 34 g
- iz ''Scotch Bonnet'' čilija in soli
- pikantnost: 25000 Scovilov
- z morsko soljo
-
dazu Bio Rdeča čili pasta Jalapeño, 105 g
- Skrbno ročno pipravljeno
- Delikatno in sadno
- Kot nalašč za prigrizek in žar