Čili
Capsicum
Uporaba:
Jagodičevje (imenovane tudi kapsule) se pobirajo delno zrele in delno nezrele. Več kot odstranimo semen in notranjega rebra bolj zmanjšamo raven ostrine. Čili in čili v prahu ima velik pomen v azijskih in tajski kuhinji, ter tudi v latinsko ameriški, mehiški in karibski kuhinji.
Nahajališče:
Čiliji, ki se imenujejo tudi vroče paprike, sp po rodu iz Južne Amerike, in so vsi potomci Bird-Popra, ali Tepin čilija. Danes čilije gojijo po vsem svetu.
Najbolj vroča vrsta čilija na svetu:
Vrste Capsicum chinese velja za najbolj pekočo vrsto sploh. Njena kapsaicin koncentacija je več kot 2% in ima 300.000 Scoville enot. Svetovni rekord je dosegel rdeči Savina Habanero čili, kateremu so izmerili več kot 577.000 Scoville enot - preprosto neverjetno ostro!
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Čili
-
-
-
Peperita Čili v prahu Trinidad Scorpion, 12 g
- lestvica pikantnosti: 10/10
- dolgotrajna ostrina
- hladno posušeno na zraku
-
-
-
KOTÁNYI Chipotle dimljeni čili, 49 g
- nepogrešljiva sestavina TexMex kuhinje
- dimljen okus
- prijetna ostrina
-
Peperita 6-Set "Kitchen Chef" čili v prahu (2/5/6/7/9/16), 1 k.
- 1x čili v prahu Chili Banane
- 1x čili v prahu Erotico
- 1x čili v prahu Jalapeno
-
-
Peperita Čili v prahu Naga Morich, 12 g
- lestvica pikantnosti: 10/10
- zelenjavni okus
- hladno posušeno na zraku