Čili
Capsicum
Uporaba:
Jagodičevje (imenovane tudi kapsule) se pobirajo delno zrele in delno nezrele. Več kot odstranimo semen in notranjega rebra bolj zmanjšamo raven ostrine. Čili in čili v prahu ima velik pomen v azijskih in tajski kuhinji, ter tudi v latinsko ameriški, mehiški in karibski kuhinji.
Nahajališče:
Čiliji, ki se imenujejo tudi vroče paprike, sp po rodu iz Južne Amerike, in so vsi potomci Bird-Popra, ali Tepin čilija. Danes čilije gojijo po vsem svetu.
Najbolj vroča vrsta čilija na svetu:
Vrste Capsicum chinese velja za najbolj pekočo vrsto sploh. Njena kapsaicin koncentacija je več kot 2% in ima 300.000 Scoville enot. Svetovni rekord je dosegel rdeči Savina Habanero čili, kateremu so izmerili več kot 577.000 Scoville enot - preprosto neverjetno ostro!
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Čili
-
- zelo oster
- močne rdeče barve
- vsestranski
-
- pekoče-dimljen okus
- optimalen za mehiško kuhinjo
- izredno pekoč
-
- lestvica pikantnosti: 10/10
- dolgotrajna ostrina
- hladno posušeno na zraku
-
- lestvica pikantnosti: 3/10
- intenzivna aroma
- steklena embalaža
-
- zelo vsestransko uporaben
- intenzivna barva
- rahlo sladka nota
-
- lestvica pikantnosti 10/10
- intenzivna aroma
- v stekleni embalaži
-
- eden od najbolj pekočih čilijev
- do 100.000 scovillov
- sadna aroma
-
- pikantnost: 5/10
- idealno za testenine
- ročno pridelano
-
- naravne začimbe
- okusna alternativa za omake
- lestvica pikantnosti: 10/10