Zvezdasti janež
Illicium verum
Navodila za uporabo:
Plodovi se uporabljajo celi ali mleti. V kitajski kuhinji se pogosto uporablja za krepke jedi, kot so jagnjetina, raca ali gos. V Evropi je poznan bolj kot božična začimba za sladice. Poleg tega, je zvezdast janež sestavni del mešanice 5-začimb. Lupina zvezdastega janeža je bolj aromatična, kot samo jedro zato se janež uporablja skupaj z lupino.
Pojavljanje:
Zvezdasti janež prihaja verjetno iz južne Kitajske in je v Evropi znan šele od 18. stoletja naprej. Glavne izvoznice danes so Vietnam, Kambodža, Laos, Japonska in Filipini.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Zvezdasti janež
-
-
KOTÁNYI Zvezdasti janež, cel, 225 ml (35 g)
- pikantna topla aroma
- spominja na sladki koromač
- priljubljena začimba
-
-
Zotter Schokoladen Bio čokolada - "kuhano vino", 70 g
- tople arome
- ganaš iz kuhanega visokokakovostnega rdečega vina
- vsebuje alkohol
-
Stay Spiced! TingTing - azijska začimba za žar, 75 g
- eksotično pikantno
- tudi za jedi iz voka
- z mesom, ribami in zelenjavo
-
Zotter Schokoladen Bio čokolada - "sladkost z dežele", 70 g
- eEkstra temna mlečna čokolada
- s sirovim ganachejem in mangovo kremo
- vsebuje alkohol
-
Sonnentor Bio Light Shine zeliščni čaj, 18 vrečk (27 g)
- zeliščni in začimbni čaj
- vsebuje grški gorski čaj
- dvoprekatne vrečke ali razsuto stanje
-
Yogi Tea Bio božični čaj, 17 vreč
- popolni užitek
- čudovito sladek medeni grm
- z božičnimi začimbami
-
Ankerkraut Začimba za belo kuhano vino, 55 g
- Hitra in enostavna priprava
- S cimetom, jabolkom in pomarančo
- Aromatičen okus