Zvezdasti janež
Illicium verum
Navodila za uporabo:
Plodovi se uporabljajo celi ali mleti. V kitajski kuhinji se pogosto uporablja za krepke jedi, kot so jagnjetina, raca ali gos. V Evropi je poznan bolj kot božična začimba za sladice. Poleg tega, je zvezdast janež sestavni del mešanice 5-začimb. Lupina zvezdastega janeža je bolj aromatična, kot samo jedro zato se janež uporablja skupaj z lupino.
Pojavljanje:
Zvezdasti janež prihaja verjetno iz južne Kitajske in je v Evropi znan šele od 18. stoletja naprej. Glavne izvoznice danes so Vietnam, Kambodža, Laos, Japonska in Filipini.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Zvezdasti janež
-
Pfefferdieb Bio zvezdasti janež, cel, 50 g
- poln okusa
- popolno za božič
- sladka in pikantna aroma
-
-
-
KOTÁNYI Zvezdasti janež, cel, 225 ml (35 g)
- pikantna topla aroma
- spominja na sladki koromač
- priljubljena začimba
-
-
Classic Ayurveda Coffee Dream začimbna mešanica, bio, 70 g
- oplemeniti vašo kavo
- s kardamomom in cimetom
- sestavil ajurvedski kuhar Udo Schneider,
-
Stay Spiced! Začimbna mešanica "Glockenbimmler", 40 g
- tradicionalne začimbe za kuhano vino
- z grobimi začimbnimi koščki
- s cimetom in brinovimi jagodami
-
-