Zvezdasti janež
Illicium verum
Navodila za uporabo:
Plodovi se uporabljajo celi ali mleti. V kitajski kuhinji se pogosto uporablja za krepke jedi, kot so jagnjetina, raca ali gos. V Evropi je poznan bolj kot božična začimba za sladice. Poleg tega, je zvezdast janež sestavni del mešanice 5-začimb. Lupina zvezdastega janeža je bolj aromatična, kot samo jedro zato se janež uporablja skupaj z lupino.
Pojavljanje:
Zvezdasti janež prihaja verjetno iz južne Kitajske in je v Evropi znan šele od 18. stoletja naprej. Glavne izvoznice danes so Vietnam, Kambodža, Laos, Japonska in Filipini.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Zvezdasti janež
-
KOTÁNYI Zvezdasti janež, cel, 225 ml (35 g)
- pikantna topla aroma
- spominja na sladki koromač
- priljubljena začimba
-
Classic Ayurveda Zvezdast janež - cel bio, 50 g
- fina nota karija
- optimalen za perutnino in meso
- ognjena aroma
-
Ehrenwort Bio Taj Mahal Garam Masala, 42 g
- intenzivno in rahlo pikantno
- cimet, piment in poper
- oplemeniti indijsko kuhinjo
-
Zotter Schokoladen Bio čokolada - "sladkost z dežele", 70 g
- eEkstra temna mlečna čokolada
- s sirovim ganachejem in mangovo kremo
- vsebuje alkohol