Žafran
Crocus sativus
Navodila za uporabo:
Uporabeni so cvetovi, posušeni, celi ali mleti. "Žafran naredi kuhanje rumeno" - rek pozna prav vsak, ki je z žafranom že kdaj kuhal. Njegova rumena barva je prav tisto zakaj žafran izstopa. Zaradi njega imata španska paella ali italijanska rižota značilno rumeno barvo. Žafran se tudi lepo ujema z jagnjetino, perutnino in ribami, saj začinja decentno in obarva povsem naravno.
Pojavljanje:
Žafran Crocus, se v veliki meri povezuje z našim vrtnim Crocusom, verjetno pa žafran prihaja iz Krete in Male Azije. Danes ga gojijo v velikih količinah na območju Sredozemlja pa vse do Indije. Do 300 ton žafrana se letno trguje, 80% izvira iz Sredozemlja in Indije. Najboljše ime ima žafran iz regije La Mancha, Španija.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Žafran
-
- zemeljski okus mošusa
- impresivna rdeča barva
- grenko pikantno
-
- fino mlet
- najboljša kakovost
- uporabite s pomočjo konico noža
-
- najboljša kakovost
- čudovito zapakirano
- intenzivna barva
-
- Intenzivne barve
- Zelo aromatično
- Pobirano ročno
-
- Najboljša kakovost
- Pridelano ročno
- V epruveti
-
- Intenzivna barva
- Zelo aromatičen
- Ročno obrano
-
- Enostavna priprava
- Idealno z ribami in mesom
- Z visokim deležem žafrana
-
- Vsebuje alkohol
- Ročno izdelano
-
- izrazita rumena barva
- za sladke jedi
- za karije