Timijan
Thymus vulgaris
Navodila za uporabo:
Listi se uporabljajo sveži in posušeni. Timijan ima krepek, pikanten okus in intenziven vonj. Izredno dobro se prilega mesnim in ribjim jedem, ampak tudi za številne juhe, omake in solate je optimalen. Prav tako so številne zelenjavne jedi pogosto obogatijo s timijanom. Timijan je tudi pomemben del francoske mešanice začimb "Herbes de Provence" (= Herbes de Provence).
Pojavljanje:
Njegov izvor je Sredozemlje, danes pa ga gojijo po vsej Evropi in je priljubljeno vrtno zelišče. Bolj kot je izpostavljen soncu, močnejši je njegov okus in aroma.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Timijan
-
- Idealno za sredozemske jedi
- Zemeljski in poprast okus
- Lahko se uporablja tudi kot čaj
-
- tipično mediteransko
- izredno aromatičen okus
- edinstven vonj
-
- Nežno posušeno
- Pikanten okus
- Idealno za začiniti
-
- nežna pikantnost
- grenka aroma
- ujema se z ribjimi jedmi in jagnjetino
-
- prijetno aromatičen
- dobro se ujema z ribami, mesom in divjadjo
-
- intenziven okus
- vsestransko
- surovi prehrambeni izdelek
-
- blag okus
- idealno s poletnimi jedmi
- pikantna, eterični vonj
-
- z okusom sivke
- aromatična mešanica
- vsestranska
-
- praktična embalaža
- klasični dodatek za juhe in omake