Kurkuma

Curcuma longa

Navodila za uporabo:
Koren se uporablja svež ali posušen in to celosten ali mlet. Kurkuma, rumeni ingver in žafran ali rumeni koren so druga znana imena kurkume, ki je ključna sestavina v številnih karijih. Ampak tudi kot posamezno zelišče je zelo priljubljeno v indijski in vzhodnoafriški kuhinji. Kurkuma z ribami in morskimi sadeži, chutneys, perutnine in zelenjavni kari so jedi za katere je optimalna. Najbolj značilno za kurkumo je, da vse jedi obarva rumeno.

Pojavljanje:
Kurkuma izvira iz Južne Azije in je danes v večini gojijo v Indiji.

Nasvet za kuhanje:
Kurkuma s piščancem, z breskvami in basmati rižem

2 fileja piščančjih prsi
1 skodelica sladke smetane
1 pločevinka breskev
1 žlica kurkume
1 kozarec belega vina, suhega
1/2 skodelice juhe
1 1/2 kozarca basmati riža
1 čajna žlička masla
2 3/4 kozarca vode za riž

Na kratko prepražimo basmati riž v ponvi z maslom in zalijemo s tekočino, 1 krat zavremo in premešamo, pokrijemo in izklopimo ogenj (lonec pustite na ogreti plošči).
Piščančje fileje narežemo na približno 1/2 cm debele rezine, prepražimo z maslom ali olivnim oljem v teflonski, visoki ponvi, do svetlozlate-rjave barve (ni potrebno, da so skozi pečene saj se bodo kuhale še v omaki). Breskve posušite in jih prepolovite. K piščanuc dodajte kurkumo in na kratko popečite (samo toliko, da dobi kurkuma malo vročine). Na hitro dodajte breskve in zalijte z belim vinom. Dodajte še juho in sladko smetano ter začinite s poprom in soljo. Kuhajte približno q0 min in redno premešajte. Pred serviranje poskusite ali še kaj manjka ter postrežite z basmatim rižem.


Izdelek z Kurkuma