Kumina
Carum carvi
Navodila za uporabo:
Semena se uporabljajo posušena, celostna in mleta. Kumino ni dobro mešati z drugimi začimbami, gre bolj za "samotarja" med začimbami. V jedeh iz sladkega, rdečega ali kislega zelja je enostavno nepogreščjiva. Primerna je tudi za krepke jedi kot so gos, svinjina, jagnjetina ali krompirne plošče. Pogosto se uporablja tudi za pekokruha in medenjakov.
Pojavljanje:
Kumina divje raste v Evropi, Severni Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Indiji in je ena najstarejših evropskih začimb sploh. Danes jo gojijo predvsem na Poljskem, Madžarskem in Nizozemskem.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Kumina
-
- močna, grenko sladka aroma
- osupljiv okus
- zelo osvežujoč
-
- Prefinjena aroma
- Poprast okus
- Vsestransko uporabno
-
- osveži
- za juhe
- s pikantno-sladkim vonjem
-
- aromo podobna janežu
- pomemben del dobre kuhinje
- rahlo sladek okus
-
- sladko-pikanten okus
- za zelje in krompir
- za juhe in omake
-
- Ostro
- Intenziven okus
-
- rahlo sladkega okusa
- idealna za kruh in pekovske izdelke
- izbolša okus zelenjave in krompirjevih jedi
-
- v kuhi in kot zdravilna rastlina
- iz nadzorovane ekološke pridelave
-
- okusna in pikantna
- zelo aromatična
- za peciva in svinjsko pečenko