Česen
Allium sativum
Uporaba:
Kot začimba in zdravilna rastlina: čebulica se uporablja sveža, celostna ali kot pasta, ter zmleta v posušeni obliki. Univerzalna začimba za slane jedi, prav tako nepogrešljiva v Sredozemski in azijski kuhinji. Česen odličen za ribe in meso, solatne prelive in omake.
Pojavljanje:
Izvor česna je zahodna Azija, danes pa ga gojijo že po vsem svetu. Največje države izvoznice so Kitajska, Indija, Južna Koreja, Rusija in ZDA, najboljši česen pa raste v zmernih in subtropskih krajih.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Česen
-
-
Stay Spiced! Začimba česen maslo, 100 g
- Vsestransko uporaben
- Intenzivni in aromatični
- S kalifornijskim česnom
-
Cosmoveda BIo česen, 30 g
- prodoren in oster vonj
- primeren za vse mesne in ribje jedi
- iz nadzorovane ekološke pridelave
-
KOTÁNYI Česen v kosmičih, 48 g
- pekoč in sladek
- za azijsko kuhinjo
- izboljša okus školjk in ratatouille
-
-
Sonnentor Česen granulat, 40 g
- nepogrešljiva začimba
- intenzivna in ostra aroma
- dobro se ujame praktično z vsem
-
Sapore di Sole Bio posušen česen Aglione, 20 g
- tanke rezine
- iz Toskane
- idealno za omake
-
Greenomic Špageti - česen in čili, 500 g
- s čilijem, papriko in česnom
- pšenični zdrob durum brez jajc
- izdelava "al bronzo"
-