Brin
Juniperus communis
Navodila za uporabo:
Jagode se uporabljajo sveže, posušene, cele ali mlete. Brin je klasična začimba za številne jedi, kot so divja svinja in jeleni. Tudi, kislo zelje, jagnjetina, govedina in svinjina se odlično obogatijo z brinom. Brinov les, veje in jagode se tudi pogosto uporabljajo za dimljenje, saj za brinov les velja, da čisti in dezinficira.
Izvor:
Razširjen prihaja v številnih vrstah brina iz severne poloble, predvsem iz Evrope in Azije. Večina brinovih jagod prihaja iz sredozemskih regij, saj več sonca kot ga obsije intenzivnejša je njegova aroma.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Brin
-
Herbaria Domača sol za na kruh, 70 g
- dobro se poda s krompirjem in sirom
- za rustikalne jedi
- začinjeno
-
Fentimans Pink grenivka tonik, 200 ml
- idealen za dolge pijače
- nežni okus
- brez umetnih ojačevalcev okusov
-
Brezzo Pecorino sir z brinom v olju, 280 g
- Ovčji sir in brin
- Močan, pikanten okus
- Regionalna posebnost
-
Sonnentor Rub me Tender začimbe za žar bio, 60 g
- 100% bio
- vegansko
- za žar
-
Sonnentor Bio mešanica začimb "Franzl" za pečenke in divjačino, 40 g
- okusi zelišč in gob z dimljeno noto
- idealno za divjačino, enolončnice in drugo
- brez dodatkov sladkorja, kvasa in soli
-
Herbaria Čaj za post, 75 g
- zeliščno-sadni okus
- primerno tudi za med obroki
- z zelenim ovsom in brezovimi listi