Poper

Navodila za uporabo:
Uporablja se sadež, vložen, posušen ali mlet. Poper je univerzalna začimba v evropski in severnoameriški kuhinji. Najdemo ga v večini mešanic začimb. V kuhinji veljata dve pravili: beli poper za svetle jedi, črni za temne.

Vrste popra

Zeleni poper
Zrna so pobirajo nezrela in se takoj vložijo v tekočino iz soli ali kisa ali pa se takoj zamrznejo. Zeleni poper je zelo aromatičen in tako vsestranski. Zlasti krepke jedi, kot so divjačina, jagnjetina in svinjina dobijo zaradi zelenega popra fino aromo.

Črni poper
So tudi zelena zrna popra, pobrana nezrela in se posušijo na sonuc od koder dobijo tudi črno barvo. Zaradi svoje izredne ostrine je primeren za omake, juhe, marinade in meso na žaru. 

Beli poper
Pravzaprav gre za zrela rdeča zdrna, ki se za teden dni namočijo preden se jim odstrani lupina. Potem se posuši na soncu od koder pridobi rumeno-belo barvo. Beli poper je bolj nežen od drugih vrst in je tako primeren za lahke omake, ribe in solate.

Roza poper
Ta sorta prihaja iz brazilskega drevesa poper in je doma v Južni Ameriki. Roza jagode obdelujejo enako kot črni poper. Okus je precej sladek sladek in je rahlo pikanten.

vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH


Izdelek z Poper