Nageljnove žbice
Syzygium aromaticum
Uporaba:
Uporabljajo se cvetni brsti, posušeni, celi ali mleti. Kaj bi sladice, punč in božič brez klinčkov? Ognjeno-vroč okus in močan vonj, sta skoraj nepogrešljiva v številnih jedeh. Vendar ne samo v božičnem času, so nageljnove žbice zelo priljubljene. Žbice začinjajo tudi pikantne jedi, kot so perutnina, rdeče zelje in številne marinade. Nageljnove žbice so pomemben sestavni del številnih mešanic začimb, kot so indijski "garam masala", v arabščini "Baharat" in kitajske mešanice petih začimb.
Nahajališče:
Strok prihaja iz drevesa indonezijskega Moluccas, imenovana tudi Spice Islands. Danes se kultivirajo stroki na Madagaskarju, Tanzaniji, Šrilanki in v Maleziji.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Nageljnove žbice
-
- intenzivni okus
- vsestransko uporabni
- osnovna sestavina 5 začimb v prahu
-
- vsestranske začimbe
- s toplo aromo
- s slastnim cimetom
-
- Daje trpke, sladke note
- Raznolika uporaba
- Idealen spominek
-
- Idealno tudi za začinjanje rdečega zelja in kompota
- Pakirano v Avstriji
- 100% naravno
-
- Začinjen sladkor
- Aromatično sladko
- S cimetom in nageljnovimi žbicami
-
- Z orientalskimi začimbami
- Čudovito z mlekom
- Z začimbami in stevijo
-
- slive, bezg in začimbe
- kot namaz in nadev
- 60 % sadja, 0 % dodanega rafiniranega sladkorja
-
- sladek vonj
- za piškote z začimbami
-
- za zimski čas
- močna in sladkobna aroma
- s cejlonskim cimetom