Nageljnove žbice
Syzygium aromaticum
Uporaba:
Uporabljajo se cvetni brsti, posušeni, celi ali mleti. Kaj bi sladice, punč in božič brez klinčkov? Ognjeno-vroč okus in močan vonj, sta skoraj nepogrešljiva v številnih jedeh. Vendar ne samo v božičnem času, so nageljnove žbice zelo priljubljene. Žbice začinjajo tudi pikantne jedi, kot so perutnina, rdeče zelje in številne marinade. Nageljnove žbice so pomemben sestavni del številnih mešanic začimb, kot so indijski "garam masala", v arabščini "Baharat" in kitajske mešanice petih začimb.
Nahajališče:
Strok prihaja iz drevesa indonezijskega Moluccas, imenovana tudi Spice Islands. Danes se kultivirajo stroki na Madagaskarju, Tanzaniji, Šrilanki in v Maleziji.
vgl. Anne Iburg "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, Dörfler Verlag GmbH
Izdelek z Nageljnove žbice
-
Sonnentor Klinčki, Cel (35 g)
- intenzivni okus
- vsestransko uporabni
- osnovna sestavina 5 začimb v prahu
-
Österreichische Bergkräuter Klinčki, Prašek (10 g)
- ognjeno-oster okus
- uporabite zmerno
- tipično božično
-
Herbaria Mešanica začimb "Hot Apple Cider", 100 g
- čudovito aromatično
- s sladkim korenom in cimetom
- hitra priprava
-
Don PiccanToni Paella začimbe "LOLA", 90 g
- original španska mešanica
- s papriko, kurkumo, paradižnikom in čilijem
- brez glutamata
-
Österreichische Bergkräuter Mešanica začimb za medenjake, 50 g
- enostavna uporaba
- za čudovit rezultat
- fina aroma