Trendi hrane in kuhinje 2023

Trendi hrane in kuhinje 2023

Bolj trajnostno in brez mesa v kuhinjah mnogih držav

Kaj se letos cvre, kuha in duši v naših kuhinjah? Kateri so najnovejši kulinarični trendi ali najljubše jedi? Predstavljamo vam pregled tega, kar morate vedeti o Food Report 2023, ki ga je pripravila priznana avstrijska nutricionistka in avtorica Hanni Rützler.

"Meso" je ime prvega trenda. Gre – povsem jasno – za našo porabo mesa. Po eni strani se končno v ospredje postavlja vprašanje, od kod prihaja meso in kakšna je njegova kakovost. Po drugi strani pa so nadomestki mesa in veganske alternative deležni več pozornosti kot kdaj koli prej. Potrošniki vedno bolj zavestno ocenjujejo ponudbo: ali je alternativa okolju prijazna? Ali res ustreza trajnostno usmerjenemu življenjskemu slogu?

Oba vidika sta povezana z enim dejavnikom, ki prav tako pridobiva na pomenu: kmetijstvom. V zadnjih letih se že uveljavlja vse večja naklonjenost regionalnim proizvajalcem. Kratke dobavne verige in ponudba na domačih trgih so zdaj prodajne točke, ki močno vplivajo na nakupne odločitve. Raziskovalci trendov to odvračanje od globalne in pogosto nepregledne trgovine s hrano imenujejo "New Glocal".

Tako navdušene hobi kuharje kot redne obiskovalce restavracij zanimata dve disciplini: Z "Veganizing Recipes" tradicionalne recepte spremenite v veganske različice - potrebna je ustvarjalnost. "Regenerative Food" pomeni nadaljnji razvoj ekoloških standardov: potrošniki vedno bolj dajejo prednost kmetijskim proizvajalcem, ki upoštevajo biotsko raznovrstnost in regeneracijo tal.

V naših kuhinjah se uveljavlja tudi trend "Fusion". Zlasti na družbenih omrežjih ta vrsta kuhanja, pri kateri se mešajo, prepletajo in vračajo recepti in proizvodni postopki z vsega sveta, privablja vse več ljudi - tako navdušence kot začetnike - v skladu z geslom: "V moji kuhinji se ves svet zbere, da bi jedel - naravno in trajnostno". Nam je všeč! Pa dober tek!