Slovaški velikonočni meni

Slovaški velikonočni meni

Velika noč je pred vrati in radi bi vam predstavili tradicionalne slovaške velikonočne jedi.

Velika noč na Slovaškem je verjetno najpomembnejši praznik, pred katerim je 40-dnevni post. Pri hrani ne gre le za post, ampak tudi za opustitev alkohola, kajenja ali zabave.

Tako kot v drugih državah ima vsaka regija na Slovaškem svoje običaje in značilne jedi. Teh je res veliko, mi pa si bomo podrobneje ogledali jedi, ki so značilne za vzhodno regijo in jih jemo na velikonočni ponedeljek.

Velikonočna juha

Sestavine

  • Prekajena šunka 1000 g (Selchsschopf 500 g + Selchsroller 500 g)
  • Krompir 3-4 kosi
  • Stepena smetana 250 ml
  • Trdo kuhana jajca 3-4 kosi
  • 1 čajna žlička navadne moke
  • Črni mleti poper
  • Cel črni poper
  • Lovorjev list 3 kosi
  • Sol
  • Sladkor
  • Namizni kis
  • Svež drobnjak oz. koper za okras

Priprava

1. Prekajeno meso dajte v lonec, ga prelijte z vodo, da je pokrito in kuhajte skupaj z lovorovim listom, celim črnim poprom in malo soli. Kuhajte vsaj 1 uro na majhni stopnji, da dobite močno prekajeno juho.

2. Po približno 1 1/2 ure kuhanja odstranite meso in ga odstavite. Krompir olupite, operite in narežite na majhne koščke. Vložite v juho, posolite in po potrebi kuhajte do polmehkega.

3. Ko je krompir skoraj kuhan, v 150 ml sladke smetane vmešajte ščepec navadne moke in vlijte v krompirjevo juho. Pustite, da zavre, dodajte črni mlet poper (brez skrbi, čutiti ga je treba) in lahko dodate preostalo smetano in solite po okusu. Juha mora biti sladka, rahlo slana.

4. Jajca lahko narežete na kocke ali pa jih samo narežete na rezine in z njimi okrasite krožnik – priporočamo pa, da jih narežete in dodate direktno v juho. Enako naredite s šunko - po okusu in željah, del šunke narežite na kocke in dajte v juho. Pustite, da malo vre in odstavite po približno 10 minutah.

5. Odstavljeni juhi na koncu dodajte še približno 1 žlico kisa. Kis dodajte vedno na koncu, ne v vrelo juho, ker drugače izgubi moč na okusu. Premešajte in končali ste!

Preostalo kuhano šunko narežite na lepe rezine in postrezite k velikonočnemu obroku. Del je dodan tudi spodaj omenjenim dobrotam.

Velikonočni krožnik poln dobrot!

Osnova tega krožnika je vedno prekajena kuhana šunka – ja, ravno tista iz juhe! Poleg tega mora biti na jedilniku klobasa – več vrst, simbol velikonočnih jajc, sirna rulada (spodaj levo), klasični vzhodnoslovaški specialitetni sir (zgoraj levo), nadev (na sredini) in končno velikonočna terina (spodaj desno). Te specialitete so odlične s solato iz rdeče pese in hrenom.

Iz tega krožnika vam bomo z veseljem pokazali, kako si pričarate odlično sirno rulado, zelo hitro pripravljeno, ki ni primerna le kot velikonočna jed, ampak tudi kot del vsake malice na raznih zabavah.

Sirna rulada

Sestavine

  • Gouda 350 g
  • Prekajena šunka - kuhana iz juhe oz. kupljena okoli 200 g
  • Topljeni sir - Schmelzkäse Eckerl 120 g / 7 kos
  • Maslo 125 g
  • Rdeča paprika 1/2 kos
  • Zelena paprika 1/2 kos
  • Za trdo kuhana jajca 2 kosa
  • Sol
  • Mlet črni poper
  • Svež drobnjak

Priprava

1. Gaudo dajte v gospodinjsko vrečko, jo zavežite in skuhajte v vreli vodi, poponoma potopljeno. Kuhajte 15 minut.

2. Pripravite večji kos folije.

3. Medtem pripravite nadev. Zmešajte stopljeni sir in maslo. Nato dodajte rumenjake, na drobno sesekljane beljake, drobnjak, drobno sesekljano rdečo in zeleno papriko ter sesekljano šunko. Vse dobro premešajte in po potrebi začinite s soljo in črnim mletim poprom.

3. Na pripravljeno folijo dajte vroč sir, ga razvaljajte v pravokotnik in ohladite.

5. Končano zmes enakomerno nanesite na razvaljano površino sira in zvijte v zvitek. Rulado zavijte v folijo in jo dajte v hladilnik, najbolje čez noč. Preden postrežete, odstranite folijo za živila in odrežite konce za urejen videz in položite na lepo okrašen velikonočni krožnik.

Dober tek!

Ta članek je sestavila Dagmar, članica naše prevajalske ekipe iz Slovaške.